ha beválik, bevezethetik

2018.08.01. 11:19

Mostantól 140-nel lehet száguldani Ausztriában

A próbaidő egy évig tart, ezalatt vizsgálják az intézkedés hatásait.

Szerdától az alsó-ausztriai Melk és Oed közötti 88 kilométeres szakaszon, valamint a felső-ausztriai Haid és Sattledt közötti 32 kilométeres szakaszon lehet jobban rálépni a gázpedálra, mindkét menetirányban.

A próbaidő egy évig tart, ezalatt mérik a levegőszennyezettség, a zajártalmat, a valós átlagsebességet és a balesetek arányát, ezek alapján döntenek a „Tempo 140” esetleges végleges bevezetéséről.

Az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint a kísérleti jelleg miatt a hatóságok elnézőek lesznek a megemelt sebességhatárt kis mértékben túllépő autósokkal, így – legalábbis Felső-Ausztria területén – elvileg akár 159 kilométeres sebességet is büntetlenül meg lehet úszni.

Az APA számítása szerint a leghosszabb részszakaszon, az Oed és a melki híd közti 44,6 kilométeren 88 másodpercet takaríthatnak meg a menetidőből az autósok az új csúcssebességgel.

A közlekedési minisztérium döntését a sebességhatár felemeléséről minden ellenzéki párt bírálta, mint a környezetre és az utazók biztonságára ártalmas „populista” intézkedést. Norbert Hofer szabadságpárti közlekedési miniszter viszont hangsúlyozza, hogy a 130 kilométeres sebességhatárt 1974-ben vezették be, azóta az autók tisztábbak és biztonságosabbak lettek.

Európában csak két másik országban, Lengyelországban és Bulgáriában megengedett a 140 kilométeres sebesség autópályán, a legtöbb helyen a 130 kilométer/óra a felső határ, sőt nyolc országban csak 120, Németországban pedig nincs kötelező felső határ, de ajánlott a 130.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!