Édesség kisokos

2020.02.06. 13:30

Minden, amit érdemes tudnia a csokoládéfajtákról

Három csoki olvasztási módszert is megismerhet.

Forrás: Pixabay

A kakaópor- és kakaóvaj-tartalmuk alapján különítjük el az egyes csokoládéfajtákat

olvasható a Vasárnap Reggel legutóbbi számában.

Mi micsoda?

Étcsokoládé: Alapvetően kakaómasszából, kakaóvajból és cukorból készül. Legalább 43 százalék a kakaótartalma, de a jó minőségűeké 60-70 százalék, sőt ennél magasabb is lehet. 75-80 százalék kakaótartalom felett már kevésbé élvezhető az íze, állaga, bár léteznek 95 százalékos keserű csokoládék is. Az étcsokiról az utóbbi években bebizonyosodott, hogy magas antioxidáns-tartalma miatt igen egészséges.

Tejcsokoládé: A legelterjedtebb fajtát a svájci Nestlé fivéreknek köszönhetjük, akik 1876-ban készítettek először tejcsokoládé-szeletet. Összetételét tekintve 25-35 százalék közötti kakaótartalma mellett kakaóvaj, tejpor és cukor van benne.

Fehér csokoládé: Nem igazi csokoládé, mivel nem használnak kakaóport az elkészítéséhez, ellenben 35-40 százalék kakaóvajat, illetve cukrot és tejport igen.

Tortabevonó: Ennek a fajtának magasabb a kakaóvaj-tartalma, ami segíti a kenhetőséget. Létezik belőle ét-, tej- és fehér csokoládés változat is, és bár közvetlenül is fogyasztható, magas zsírtartalma miatt kevésbé élvezetes. Az olcsóbb változatok kakaóvaj helyett növényi zsírok (pálma- és kókuszolaj) tartalmaznak.

Így olvassza meg

A sütemények készítésekor gyakran olvasztott csokoládét ír elő a recept. A műveletre több módszer is létezik.

  • Vízfürdőben: A csokidarabokat tegye hőálló edénybe, ezt pedig egy vízzel teletöltött fazékra úgy, hogy annak pereme éppen megtartsa. Kezdje el forralni a vizet, amelynek gőze lágyan megolvasztja a csokoládét.
  • Serpenyőben: Használjon zsiradékot vagy valamilyen folyadékot, hogy ne égjen le a csoki. A vaj mellett a tejszín és a tej is megfelelő.
  • Mikrohullámú sütőben: Fedő nélkül 2-3 percig 360 watton melegítse, közben keverje meg.
  • Borítókép: illusztráció

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!