örömforrás

2018.10.04. 13:18

Miben rejlik a boldogság?

Közhelyesnek hangozhat, de a boldogsághoz vezető út kapui állandóan nyitva állnak. Ön előtt is.

MW

Sokan úgy tartják, hogy a magyar nép nem éppen a jókedvéről híres, pedig a boldogsághoz néha egészen egyszerű dolgok kellenek. Például…

1. A kevesebb több

A kevésbé látványos változások sokszor hasznosabbak, mint az ember egész életét felforgatók. A magyar néplélek ugyan hordozza magában a világmegváltó történések iránti vágyat, de az esetek többségében ez csalódáshoz vezet. Nem érdemes folyton „a nagy valami” bekövetkeztét várni, vegyük inkább észre a kisebbeket! Ezek ugyanis hosszútávon gyakran hasznosabbak, mint a nagynak tűnők.

2. Írjuk ki magunkból!

Egy ausztrál pszichológus több évtizedes kutatása szerint, ha a minket ért lelki megrázkódtatásokról képesek vagyunk naplószerűen írni, akkor annak ellenére is javul a hangulatunk, hogy a lelki folyamatok papírra vetése közben esetleg nagyon rosszul érezzük magukat. Aki bevállalja az érzelmi mélypontot („nem tagadom le, nem akarok erősnek látszani”), annak lelkében az út végén olyan energiák szabadulnak fel, amitől boldogságot érez.

3. Önismeret

Figyeljünk magunkra, a testünk jelzéseire, az érzéseinkre! Az önismereti csoportok (pl. a pszichodráma) segíthetnek ebben.

4. Kockázatvállalás

A túl nagy biztonság az unalmon keresztül a boldogtalanság melegágyává válhat. Mi, emberek, mindig keressük a kihívásokat! Egyénenként eltérő, hogy ki miben találja meg az izgalmat: egyesek a munkában, míg mások a sportban, a párkapcsolatban vagy a hobbijukban. A lényeg, hogy ezt a tevékenységet mi határozzuk meg, és ne más mondja meg, mi a jó nekünk!

Borítókép: Shutterstock / Evgeny Atamanenko

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!