A földrajzórák nem unalmasak, geológusok várják a túrázókat

2019.03.30. 11:30

Megtudhattuk, hogy miről mesélnek a kövek

Belegondoltak már valaha, hogy az a hegység, vagy geológiai képződmény, amely mellett elsétálunk, vajon mennyi idős lehet, milyen történelmi korszakok szemtanúja lehetett?

Varga Zsófia

smacap_Bright

Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk, ha részt veszünk egy geotúrán. Így tettem én is, ezúttal a Velencei-hegységet választottam, és csak ajánlani tudom mindenkinek, aki természetjárás közben szeretné kicsit tágítani a látókörét.

A túrázók a kellemes tavaszi időben járták a Velencei-hegységet, a háttérben a Velencei-tó
Fotók: Varga Zsófia

Mielőtt felvennénk a túrabakancsot és elkészítenénk a szendvicseket, nem árt tájékozódni, hogy mi is az a geotúra? A teljesítménytúrákhoz hasonlóan itt is különböző távokból választhatunk, és lehetőleg adott időintervallumon kell elérnünk az ellenőrzőpontokhoz. A rajt és a cél között pedig csodálatos tájakon járhatunk, és megismerkedhetünk a kőzetekbe zárt évmilliók érdekes történetével. Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy az rendben van, hogy ez egy túra, de még unalmas előadásokat is kell közben hallgatni?

Gyapjas zsák nevű kő 280 millió éves

Megismerhetjük a kőzetekbe zárt évmilliók érdekes történetét

Ez a szikla szintén a Gyapjas zsák kőcsoporthoz tartozik

Mindenki megnyugtatására szóljon, hogy ezek a körülbelül 10 perces földrajzórák egyáltalán nem unalmasak, felkészült földrajz szakos tanárok, geológusok várják a túrázókat egy-egy ellenőrzőponton, és szórakozva juthatunk hasznos információkhoz. Ilyen volt például a Likas-kőnél is, amikor mi sem mutathatta volna be jobban azt, hogy kova réteggel van dolgunk, mint hogy megkértek mindenkit, hogy vegyen fel köveket és üsse azokat egymáshoz, majd a jellegzetes szag bebizonyította, hogy szilícium-dioxiddal van dolgunk. Ahogy egyre nagyobb távot hagytunk magunk mögött, érdekesebb geológiai képződmények mellett haladtunk el és utaztunk az időben, hiszen találkozhattunk 450 millió éves óceáni üledékkel, az országban egyedülálló gránit formakinccsel, 40 millió évvel ezelőtt itt működő vulkánnal, ami a Bence-hegy tövében található, a Kárpát-medencét elborító Pannon-tó üledékével és a jégkorszak izgalmas eseményeivel is. A célba érve elégedetten vettem át a túrák elengedhetetlen kellékét, a kitűzőt, és jólesett a zsíros kenyér a kellemes tavaszi napsütésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában