invázió a láthatáron

2019.05.22. 16:30

Megritkítják a szúnyogokat a Balatonnál

Újabb légi biológiai szúnyoggyérítés lesz a Balatonnál május 23-24-én – rossz idő esetén 27-én – kétezer hektárnyi területen a Balatoni Szövetség (BSZ) szervezésében és forrásából – közölte Balassa Balázs, az üdülőrégió szúnyogirtását koordináló szervezet elnöke szerdán.

Forrás: Shutterstock

Fotó: mycteria

Az országos szintű szúnyogirtási programért felelős katasztrófavédelmi főigazgatóság (OKF) már április végén megkezdte a beavatkozást a Balaton térségében egy légi biológiai gyérítéssel. A csípőszúnyogok gyérítésében három éve megváltozott gyakorlat szerint közvetlen költségvetési támogatás helyett az OKF végezteti el a beavatkozást a balatoni szezonban, míg a turisztikai elő- és utószezonban továbbra is a helyi önkormányzatokat tömörítő BSZ látja el a feladatot.

Balassa Balázs elmondta,

az elmúlt csapadékos időszak miatt a tó környezetében található csípőszúnyog tenyészhelyeket elborította a víz, ezért szakértők szerint az embert támadó csípőszúnyog fajok lárváinak jelentős elszaporodása várható.

Emiatt döntöttek úgy, hogy még a héten soron kívüli biológiai irtást végeznek az üdülőrégióban. Ez a beavatkozás is repülőgépről történik, mint a kémiai védekezés, viszont nem érint lakott területeket – tette hozzá.

Tájékoztatott arról is, hogy egy-egy önkormányzat ezen felül is elrendelhet védekezést, hiszen

vannak olyan adottságú települések, ahol a kémiai légi gyérítés nem túl hatékony, ott több földi beavatkozásra van szükség.

A szövetség elnöke korábban közölte, hogy idén az elmúlt évekhez képest 80 százalékkal több pénzt kell összeadnia az érintett 47 balatoni önkormányzatnak szúnyoggyérítésre, hogy meglegyen az az 55-60 millió forintnyi forrás, ami elegendő évi négy beavatkozásra. Múlt év tavaszán a balatoni önkormányzatok pénzéből egy biológiai és egy kémiai gyérítést tudtak elvégeztetni, ami kevésnek bizonyult.

Tavaly a csapadékosabb időjárás miatt a tervezettnél jóval nagyobb mértékben kellett védekezni, és idén is hasonló helyzetre lehet számítani

- mondta a BSZ elnöke.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!