világháló

2018.07.14. 08:02

Bátrabban mobiloznak a magyarok külföldön

Többet használják mobiljaikat a magyarok külföldön a roaming-díjak eltörlése óta.

A roamingdíjak tavaly júniusi eltörlése óta a magyarok többet használják a mobiltelefonjukat külföldi utazáskor, a hívások száma és az adatforgalom is emelkedett – derül ki a mobilszolgáltatók MTI érdeklődésére küldött adataiból.

A Telenor emlékeztet: 2017 júliustól EU-n belül alapesetben – néhány kivételtől eltekintve – a belföldivel megegyező feltételekkel számítják a mobiltarifákat. Míg korábban a hanghívások tették ki a roamingforgalom nagy részét, mára a külföldi adatforgalom is dinamikusan nő. Tavaly az EU 27 országában havonta átlagosan 1562 gigabájt adatot forgalmaztak a Telenor Magyarország ügyfelei, akik Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Franciaországban, és Horvátországban adatroamingoltak a legtöbbet.

A Magyar Telekom arról tájékoztatott, hogy a külföldi telefonhasználat mind hang-, mind adatforgalomban emelkedett. Idén az első fél évben több mint másfélszer annyit telefonálnak roaming helyzetben az ügyfelek, mint 2017-ben, a roaming adatforgalom pedig a többszörösére nőtt ugyanebben az időszakban. A roaming hang, SMS és adatforgalom is emelkedik a nyári hónapokban, de ezek közül is az adatforgalom nő a legnagyobb mértékben.

A Telekom ügyfelei a legnagyobb forgalmat a Magyarországgal szomszédos országokban, illetve Németországban, Franciaországban és Angliában bonyolítják. Az egész évet vizsgálva Németországban a legnagyobb a roaming adatforgalom és a roaming hangforgalom, a roaming SMS-forgalom viszont télen Ausztriában, nyáron pedig Horvátországban a legnagyobb.

A Telekomnak 191 ország hálózatával van roaming szerződése, ebből 167 országban roamingoltak ügyfelei az elmúlt másfél évben.

A Vodafone közölte, hogy a nyári hónapokban rendszeresen nő a roaming környezetben lebonyolított hívások száma és az adatforgalom is. Idén az adatforgalom növekedése júniusban meghaladta a hasonló időszakban megszokott mértéket, ami részben az új, EU területén érvényes roaming szabályozás tudatosodásának, részben a tarifacsomagokban foglalt adatmennyiség növekedésének tudható be. A Vodafone feltöltőkártyás ügyfeleinek sem kell külön roamingdíjat fizetniük az EU-n belül, valamint Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, Svájcban, Monacóban és Törökországban.

A Vodafone ügyfelei az elmúlt egy évben Ausztriában, Németországban, Szlovákiában, Romániában és Horvátországban használták legtöbbet a telefonjukat.

Borítókép: Illusztráció

stocksnap.io

Címkék#roaming

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!