áldozatos munka

2021.03.21. 11:00

Magas egyházi kitüntetés a Szeretetszolgálat közel-keleti munkájáért

A szíriai háború tíz éves évfordulóján, az Antiochiai Melkita Pátriárka kitüntetését vehették át a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai Homszban, a háború alatt is töretlen és hiánypótló segélymunkájuk elismeréseként.

A világ egyik legrégebbi keresztény közösségének vezetője, Jusszef Abszi melkita görögkatolikus pátriárka, a Jeruzsálemi Szent Kereszt Rend nagykeresztjét adományozta Győri-Dani Lajosnak, a Szeretetszolgálat ügyvezető alelnökének és Solymári Dánielnek, a szervezet nemzetközi kapcsolatainak vezetőjének.

A magyar máltaiak közel húsz éve dolgoznak megszakítás nélkül a Közel-Keleten: Libanonban, Jordániában, a Palesztin Autonóm Területeken és Szíriában, ahol a munkát a 2011-ben kitört háború alatt sem szakították meg.

A háború kitörésekor minden forrást a szíriai területre csoportosítottak, hogy segítsék a kárvallottakat és erősítsék a helyi keresztény közösségek megmaradását, jelenleg pedig a hazatérni vágyó családokat segítik 200 ház újjáépítésével és közösségfejlesztéssel. Ezt a munkát ismerte el a melkita pátriárka, akinek megbízásából Jean-Abdo Arbach, Homsz melkita érseke, a szíriai Caritas elnöke tüntette ki a magyar szakembereket. Az ünnepi eseményt, közel ezer hívő jelenlétében, gesztusképpen a magyarok nemzeti ünnepéhez kapcsolódva március 15. előestéjén, vasárnap, szentmise keretében tartották. Arbach érsek megköszönte a Szeretetszoláglat kitartó, hiányt pótló munkáját, és hogy vállalták az elmúlt tíz évben a kockázatot, hogy Aleppótól Dél-Szíriáig segítsék a túlélést és megmaradást. Másnap, március 15-én, Jusszef Abszi pátriárka damaszkuszi hivatalában fogadta a magyar máltaiakat, és fejezte ki személyesen köszönetét. A pátriárkával történt közel egy órás beszélgetés során áttekintették a közös programokat, a múlt eredményeit és a jövőbeli aktivitások lehetőségeit. Ezt követően a melkita székesegyházban együtt imádkoztak a magyar és szír kollégák egy testvéribb jövőért.

A Közel-Kelet, mint a kereszténység bölcsője, a Szeretetszolgálat alakulásától kezdve kiemelt jelentőséggel bír a szervezet számára. A kilencvenes évek végén, majd a kétezres évek elején számos humanitárius segélyprogramot szerveztek a magyar máltaiak, elsősorban Libanonban, Jordániában és a Palesztin Autonóm Területeken. A 2011-ben kitört arab tavasz háborús eseményei miatt humanitárius és nemzetközi fejlesztési programokat valósított meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Libanonban, Szíriában és Jordániában. Menekülttáborokban, iskolákban, szociális intézményekben, háború sújtotta kórházakban, egyházi közösségekben végeztek hiánypótló karitatív munkát, és dolgoznak mind a mai napig.

Szíriában egyetlen magyar szervezetként vett részt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a háború utáni helyreállításban 2015-ben, aminek eredményeképpen új kórházat építettek a porig bombázott Kelet-Aleppóban, mozgó orvosi rendelővel segítették az Aleppó körüli izolált falvakban élőket, erősítették a keresztény közösségeket, valamint éveken át támogatták az aleppói és homszi szervezeteket gyógyszerekkel.

Jelenleg pedig kétszáz lakás újraépítését végzik Homsz városában, megteremtve ezzel a hazatérni vágyóknak az újrakezdés lehetőségét.

Emellett szerveztek kiállításokat, konferenciákat, beszélgetéseket is Magyarországon, és reflektáltak az eseményekre képben, írásban egyaránt.

A Szeretetszolgálat nemzetközi munkájáról bővebben a nemzetkozi.maltai.hu weblapon olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!