interjú

2020.10.28. 12:55

Lutter Imre jó előre megtervezte az életét

Elsősorban ember, amellett művész és a versek szerelmese – így indítja honlapját Lutter Imre Wlassics- és Radnóti-díjas előadóművész, akit időnként a Jóban Rosszban című TV2-n futó sorozatban, az ördög ügyvédjeként is láthatunk. Szeptemberben ismét útjára indult a Sorok között Lutter Imrével című műsora az ATV-n, ahol ismert emberekkel kendőzetlenül beszélget arról, hogyan változtatta meg az életüket egy vers, és hogy mit gondolnak a világról.

Tarnóczy Orsolya

Lutter Imrével a Vasárnap Reggel újságírója készített interjút.

Versmondó előadóművész, producer, újságíró, drámapedagógus. Ennyi titulus mellé még elfér a színész is?

Hogyne, büszke vagyok arra, hogy a pódium és a képernyő mellett a színpad is otthonom. Annak idején az egyik első komolyabb felkérésemet a Gózon Gyula Kamaraszínháztól kaptam, ahol a Csodálatos Óz!-ban a Nyugorok vezérét alakítottam. Gyermekkoromban Nyíregyházán állítottuk színpadra a Légy jó mindhalálig című darabot, amiben a főszereplő Nyilas Misi karakterét formáltam meg. Ezzel az előadással bejártuk a Kárpát-medencét. Később sorra jöttek a népi színjátékok, versmondás, gimnáziumban a ZIG Singers nevű könnyűzenei kórus, később pedig már a saját estjeimmel szórakoztattam a közönséget a Merlin Színházban, a Pesti Vigadóban, Miskolcon, Pécsett, Sopronban, Nyíregyházán, Budakalászon, sok helyütt vidéken, és szerte az Egyesült Államokban és Kanadában is.

Mit lehet tudni ezekről az estekről?

Színházi igényű dramatizált vers-történetek, tehát valójában versszínházi előadások. A legnépszerűbb talán az Ócska keringő, ami a születés, a szerelem, a felnőtté válás, a hit, a haza és az elmúlás tematikáját táncolja végig, sajátos dramaturgia mentén. A műsor egyszerre szórakoztató és megrázó, a megelevenített hangulatok, élethelyzetek azt éreztetik, hogy a magyar líra nem egy elvont, megfoghatatlan, szürreális valami, hanem sokkal inkább maga az élet. A repertoár, a klasszikus költők és írók, Arany János, Vörösmarty Mihály, Ady Endre, Karinthy Frigyes, Örkény István, Nagy László, József Attila, Radnóti Miklós, Kosztolányi Dezső, Ratkó József, Weöres Sándor műveiből áll össze. Hat színpadi részben játszódik, az épp aktuális idősíktól függően, magam teremtem meg az egyes díszletelemeket és viszem a kellékeket az előadás részeként a színpadra, a nézők előtt változom gyerekből felnőtté és múlok el, mint az élet, s közben a zenei hangulatokat is magam teremtem meg zongorán. Az előadásnak nagy sikere van itthon és külföldön egyaránt, Los Angelesben, West-Hollywoodban különösen nagyot robbant.

Itthon még műsoron szerepel ez az est?

Ez is, illetve Takács Bencével közösen elkészítettük a Vers pingpong című improvizációs versestünket, ahol a nézők által helyben kitalált témákra mondunk verseket, gyakorlatilag egymásnak dobálva a labdát. Az izgalmas, olykor felhőtlen és humoros, máskor húsba vágóan kemény és könyörtelen, őszinte szópárbaj minden verse újraíródik a színpadon. Előfordul, hogy a saját világunkat költjük versbe, egyedi hangvételben, klasszikus és kortárs szerzők tollából, egészen a katarzisig.

Legutóbb elvállalt egy szerepet a TV2-n futó Jóban Rosszban sorozatban…

Méghozzá az ördög ügyvédjeként, Dr. Csanádyként találkozhat velem olykor a közönség. A karakterem szerint főleg rossz fiúkat védek. Az elmúlt években többször, több bűnelkövető miatt keveredtem vitába a csillagkúti rendőrökkel, s persze élveztem a forgatás minden pillanatát. Annak idején egyébként én voltam a az egyik vezető szerkesztője és forgatókönyvírója a TV2-n futó Katalin bírónő című sorozatnak. A műsorban rendesen végrehajtottuk a peres ügyleteket, és Katalin bírónő pedig minden adás végén ítéletet is hozott. Szóval az egyik végzettségem, ami jogász, olykor konkrétan összekapcsolódik a művészi pályámmal, ami nagyon izgalmas.

Meséljen, az ősz mivel fog telni?

Jó előre megterveztem az életemet, itt már csak az a kérdés, hogy a járvány második hulláma mennyire borítja fel az életünket, mennyire lehet előre tervezni. A Magyar Versmondók Egyesületének elnökeként sok a teendő: idén immár ötödik alkalommal hirdettük meg a Nemzeti VERSenyt, valamennyi korosztály számára a világ teljes magyarságának. A verseny célja a hagyományos vers- és prózamondó találkozó mellett a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása és megfilmesítése. Az online fordulókat követően az élő szuperdöntő a Nemzeti Színházban zajlik november közepén. S közben az ország hét nagyvárosában segítünk a NépmesePontok szakmai munkájában, éppen most jelent meg egy évtizedekre visszamenőleg egy hiánypótló könyvünk, a Népmesék szóban, írásban, képben című szakmai kötet a jelenkori legnagyobb szakemberek közreműködésével, s közben tovább folynak a „vers mindegy kinek” internetes sorozatom versfilmes forgatásai. Amennyire csak lehet, a műsorom készítésére is koncentrálok, a Sorok között Lutter Imrével szombat esténként fut. Szeptember közepén komolyan elstartoltunk az első vendégemmel, Sváby Andrással. A vendégek között olyan nevek szerepelnek, mint Pásztor Erzsi, Farkas Bertalan, Király Viktor, Koltai Róbert vagy Korda György, akik egy-egy vers kapcsán őszintén és kendőzetlenül mesélnek a magánéletükről, az érzéseikről.

Az ön életét melyik vers változtatta meg?

Én mesék, versek és dalok között nőttem fel, a szüleim, nagyszüleim és nővérem is sokat adtak ahhoz, amivé lettem. Hat éves koromban olvastam el először Petőfi Sándor Szüleim halála című versét, ami annyira megérintett, hogy sokáig nem tudtam szabadulni az érzéstől. Nagyon sokat adott Zelk Zoltán, Tamkó Sirató Károly, később József Attila, Radnóti Miklós, Tóth Árpád, Reményik Sándor. S egyszer csak megtalált Ady Endre Áldásadás a vonaton című verse, ami egy csodálatos szerelmes elválás. Később meghatározta a pályámat Karinthy Frigyes Nihil című verse, ami egyértelműen lefekteti, hogy a művészetben és az életben is a legfontosabb a hitelesség és az érzések.

Szülővárosa, Nyíregyháza mennyire határozta meg a későbbi életét?

Nagyon, nekem jó pedagógusaim voltak, ami egyféle iránytűként hatott rám. A színház, a könnyűzene, a versmondás mind azt mutatta meg, hogy egytől-egyig én vagyok, az én kifejezőeszközeim, és korán ráéreztem arra, hogy a szövegekben rejlő valódi pillanatok komolyan hatni tudnak a közönségre. Valahogy kimondatlanul is a költészet és a versművészet felé vettem az irányt.

Akkor miért a jogi karra ment?

A szüleim szerették volna, hogy jogi diplomát szerezzek. Azt mondták, hogy legyen egy papír a kezemben, ami egy életre biztosítékot jelent. Ennek fényében a Miskolci Egyetem jogi karán kezdtem az egyetemi éveket. Sok mindent kaptam itt, igazi almamater volt, és megváltoztatta az ember gondolkodásmódját, precízebbé, komolyabbá, felelősségteljesebbé tette. Ma is jó viszony van a campus és köztem, gyakorta hívnak előadást tartani, természetszerűleg inkább a szakmai életem, mint a jog kapcsán.

Majd egy nagy fordulattal 2009-ben jelentkezett a Színművészetire.

A drámapedagógia szakra, mert a jogi egyetemmel párhuzamosan megszereztem az előadóművész végzettségemet is. Ezt követően az Eszterházy Károly Egyetemen vehettem át az újságíró/műsorvezető képesítésemet.

Országos ismertséget először TV2 száguldó riportereként szerzett.

Akkoriban indult a csatorna ma is futó reggeli műsora, a Mokka, eredetileg Liptai Claudiával és Havas Henrikkel. A főszerkesztőmmel, Szörényi Péterrel minden reggel fogadtunk, hogy nekünk vagy a konkurens csatorna reggeli műsorának lesz nagyobb a nézettsége azonos idősávban. Rendszerint én vittem el a pálmát, és sokáig kutatták is a siker titkát. Aztán Péter, vagy talán Sváby András megkérdezte a takarítónőjét, aki partvissal a kezében ácsorgott a készülék előtt, hogy miért nézi, ő meg erre rávágta, hogy: szórakoztató és mindig versben beszél! A két megállapítást aztán sokan visszaigazolták.

Tavaly egy világrekordot is felállított, 24 órán keresztül mondott verset a Fészek Klubban.

A költészet napján délelőtt 10-kor elindítottam „A vers ötven árnyalatára” keresztelt világrekord kísérletemet, ahol valóban több mint 24 órán át, óránkénti 5 perces szünettel, közönség és tanúk előtt mondtam verset, megállás nélkül. Az eseményhez közismert emberek és művész barátok is csatlakoztak, akik a rövid pihenőim alatt szórakoztatták a közönséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!