A teljes szénhidrátmegvonástól fáradtnak, levertnek és rosszkedvűnek érezheti magát egész nap – írja legutóbbi számában a Fanny magazin nyomán a Vasárnap Reggel.
Azért persze van egy kis csavar a dologban:
nem mindegy, hogy melyik szénhidrátfajtát száműzi az étrendjéből!
Ha könnyen és tartósan szeretne megszabadulni a súlyfeleslegétől, akkor mindenképpen kerülje a finomított szénhidrátokat, vagyis például a fehér lisztből készült ételeket. Ehelyett
térjen át az összetett szénhidrátokra:
magas rosttartalmuk miatt ezeket a test lassan bontja le és emészti meg, ráadásul bővelkednek tápanyagban, és normalizálják a vércukorszintet, aminek köszönhetően búcsút mondhat a kínzó nassolási vágynak. Hogy ne ragadjon le a teljes kiőrlésű gabonákból készült termékeknél, mutatunk néhány alternatív megoldást.
Quinoa
- 1 főre: 90 g, megfőzve
- Kalóriatartalom: 111 kcal
- Szénhidrát: 19,7 g
- Rost: 2,6 g
- Fehérje: 4,1 g
Ennek a gluténmentes, a közhiedelemmel ellentétben nem a gabonák közé tartozó magnak több mint 120 fajtája létezik. A legismertebbek a fehér, a vörös és a fekete. A „toplistát” a fehér vezeti, ebből általában salátát készítenek. A vöröset inkább köretként fogyasztják, míg a feketét édesebb ízéért kedvelik.
Ideális minden olyan ételhez, amihez rizst használna.
Mindegyik változatot kétszeres mennyiségű vízben kell megfőzni, körülbelül 15-20 perc után, mire az összes folyadékot elfőtte, lesz jó.
Édesburgonya
- 1 főre: 100 g
- Kalóriatartalom: 90 kcal
- Szénhidrát: 20,7 g
- Rost: 3,3 g
- Fehérje: 2 g
A spanyoloknál batátaként, míg Japánban szatszuma imo néven ismerik, nálunk pedig a megtévesztő burgonya nevet kapta. Holott a valóságban nincs köze a növények ezen családjához: az édesburgonya egy, a szulákfélék nemzetségébe tartozó, évelő növény. Bár ez a tény isteni ízének élvezése közben cseppet sem fontos tényező, a lényeg inkább az, hogy milyen jótékony hatása van a szervezetre.
Magas összetettszénhidrát- és alacsony kalóriatartalma a diéták egyik leghatékonyabb támogatójává teszi,
sütve, párolva és püréként egyaránt fogyasztható.
Fekete bab
- 1 főre: 85 g, megfőzve
- Kalóriatartalom: 110 kcal
- Szénhidrát: 18 g
- Rost: 6 g
- Fehérje: 7 g
A fenti értékekből látható, hogy ez a babféle kiváló rostforrás. Ha a napi étkezésünket megfelelő mennyiségben turbózzuk fel vele, akkor
segít a testsúly megtartásában, támogatja a súlycsökkenést, normalizálja a vércukorszintet,
csökkenti a szívbetegségek és egyes rákos betegségek kockázatát.
Lencse
- 1 főre: 100 g, megfőzve
- Kalóriatartalom: 115 kcal
- Szénhidrát: 19,9 g
- Rost: 7,8 g
- Fehérje: 8,9 g
A szintén a hüvelyesek családjába tartozó növény leginkább újév napján kerül a figyelem középpontjába, holott
rendszeresen fogyasztva csodát tehet az alakunkkal.
Hogy hogyan? Nos, a titok alacsony glikémiás indexében rejlik. Ez az érték azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszer elfogyasztásakor milyen gyorsan és milyen magasra emelkedik, majd zuhan vissza a vércukorszint. A lencse az alacsony glikémiás indexű ételek közé tartozik, tehát fokozatosan emeli meg a vércukorszintet, és sokáig kiegyensúlyozottan tartja azt, vagyis van idő a bevitt energia lebontására. Ezért nem leszünk már félórával az ebéd után éhesek, és nem akarunk rögtön utána befalni egy tábla csokit.
Alma
- 1 db
- Kalóriatartalom: 93 kcal
- Szénhidrát: 24,7 g
- Rost: 4,3 g
- Fehérje: 5 g
A mondás szerint naponta egy alma az orvost távol tartja. Nos, az
nem biztos, hogy a betegségek kivédhetők vele, a testsúly kordában tartásában viszont igenis segíthet.
Erős salaktalanító hatásának köszönhetően nemcsak hozzájárul a méregtelenítéshez, hanem két étkezés között sem csökkenti a vércukorszintet, mivel a benne található szénhidrátok lassan szívódnak fel. Glükóztartalma révén segít megakadályozni, hogy a csokis kekszért nyúljunk, míg pektintartalma hosszú ideig tartó telítettségérzetet biztosít. Gyümölcssav- és almasavtartalma a belek és a máj működésére fejt ki jótékony hatást. Egy egy-két napos almakúra nem csak a súlycsökkenéshez járul hozzá, szinte újjá is varázsolja a szervezetet!
Teljes kiőrlésű tészta
- 1 főre: 70 g, megfőzve
- Kalóriatartalom: 87 kcal
- Szénhidrát: 18,6 g
- Rost: 2 g
- Fehérje: 3,7 g
Azért a végére becsempésztünk egy kis tésztát, hiszen ki ne szeretné a finom, olaszos ételeket, még ha diétázik is! A szabályokat azért ennél is tartsa be: fontos, hogy az alapanyagnak megfelelő szénhidrát-, rost- és fehérjetartalma legyen! A tanulmányok szerint a teljes kiőrlésű gabonából készült ételek segítenek csökkenteni a testzsír mennyiségét, és egészségesebben eloszlatni azt a testen.
Különösen hatásos fegyver a hasi zsírpárnák elleni harcban.
Borítókép: Illusztrációfotó / Shutterstock