alternatívák virágföldre

2017.10.17. 16:09

Lehet növényt nevelni föld nélkül?

Lehet, bizony, és nem is akárhogy: mutatunk néhány tuti módszert, amelyekkel garantáltan szép és könnyen kezelhető növényei lesznek!

Szobanövényei szépen fejlődnek majd, ha a rendszeres öntözésen túl a megfelelő föld kiválasztására is odafigyel. Ma már számtalan típusból válogathatunk. A legnépszerűbbek a virágföld, az agyaggranulátum, illetve a vízkultúrás növényekhez szükséges agyaggolyók. A Fanny magazin tippjeinek segítségével most eláruljuk, melyik mire való!

Mindenhez a megfelelőt

A különböző virágföldek (muskátlihoz való, általános stb.) abban térnek el egymástól, hogy más-más ásványi és szerves anyagokat kevernek hozzájuk.

  • Nagy előnyük, hogy minden növényhez megtalálja köztük a megfelelő összetételűt. Viszonylag olcsón, többféle kiszerelésben kaphatók.
  • Hátrányuk, hogy ideális táptalajt jelentenek a gombák, baktériumok számára, ezért évente egyszer ajánlatos átültetni a növényeket.
  • Az agyag kétszer

    Az úgynevezett vízkultúrás növényeknél puffasztott agyag helyettesíti a virágföldet. A mindenféle méretben kapható agyaggolyók megfelelő támasztékot adnak a gyökereknek. Az agyag két hétig képes ellátni a virágokat vízzel. Speciális edényre és vízszintjelző pálcára van szükség hozzá, ezért viszonylag drága megoldás.

    A perlitet, granulátumot a föld felszínére szórva dekorációként, a cserép alján pedig vízelvezetőként használhatja. Visszafogják a párolgást, de engedik levegőzni a talajt. Megakadályozzák, hogy a föld a sok víztől megrohadjon. Bármilyen növényhez használhatók.

    Ahhoz tehát, hogy ne csak a szobanövényei, hanem azok tartója is egyedi és különleges legyen, a megfelelő föld használatán túl jó ötlet lehet a vízkultúrás nevelés. Az agyaggranulátumot ráadásul a legváltozatosabb edénybe is helyezheti, így egészen kreatív megoldásokat is megvalósíthat.

    Borítókép: Africa Studio/Shutterstock

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!