óvatosan a gyertyákkal

2019.12.22. 13:00

Lakástüzet okozhat az adventi koszorú

Minden évben előfordulnak adventi koszorú, illetve karácsonyfa miatti tűzesetek, a lakástüzek száma a téli időszakban jelentősen megemelkedik – hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

Wald Kata

A tűzoltókat naponta átlagosan tizenöt lakástűzhöz riasztják, télen azonban ez a szám a duplájára emelkedik, háromnegyed óránként kigyullad egy lakás. – Minden évben előfordulnak karácsonyfa vagy az adventi koszorú miatti tűzesetek is – figyelmeztet a katasztrófavédelem. Hangsúlyozva, hogy a tűzesetekből származó tragédiák megelőzhetőek füstriasztó érzékelő felszerelésével. Fontos, hogy ezek működését rendszeresen ellen­őrizzük, a szükséges karbantartásokat (elemcsere, tisztítás) elvégezzük. A tapasztalat szerint azokban a lakásokban, ahol füstérzékelő volt felszerelve, nem alakult ki nagyobb tűz, hiszen a lángokat már kialakulásukkor sikerült megfékezni.

A csillagszóró szikrái önmagukban nem tudják meggyújtani a fát, viszont ha rosszul helyezzük el – azaz ha hozzáér a tűlevelekhez, vagy a papírdíszekhez – a felizzó, szikrát vető része meggyújthatja azokat, majd a fenyőfát is. A katasztrófavédők azt is tanácsolják, hogy a viaszgyertya használatát lehetőleg mellőzzük a karácsonyfán. Tűzvédelmi szempontból ugyanis egyáltalán nem javasolt a fenyőfán elhelyezett gyertyák meggyújtása. Ha valaki mégis ragaszkodik hozzá, ajánlott alufólia tálcákat tenni alájuk, így egyszerre lehet megakadályozni azt, hogy eldőljenek – stabil rögzítésük ugyanis elengedhetetlen – , illetve azt, hogy a viasz lecsöppenjen.

A fényfüzérrel is legyünk óvatosak!

Az adventi koszorún is a gyertya alatt legyen tűzálló alátét, így akkor sem gyullad meg az asztalterítő, ha a gyertya leég. Mielőtt elhagyjuk a helyiséget, ahol a koszorút elhelyeztük, fújjuk el a gyertyát. A koszorú közelében ne legyen semmilyen éghető tárgy. Szintén sok tüzet okoz az elektromos eszközök zárlata, a hálózat túlterhelése. Fontos, hogy fényfüzéreket csak megbízható helyen vásároljunk. Ha az eszköz lecsapja a biztosítékot, ha a kábel, az elosztó, a hosszabbító sérült, esetleg deformálódott, ne használjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában