-4°
-1°

Küldje el Ágit a -30 fokba, mert ez a sarkvidéki szánhúzó verseny az álma!

Fischl Ágnes a világ egy legkeményebb versenyére készül: szánhúzó kutyákkal tenne meg 300 kilométert a sarkvidéken. Szavazzon rá, hogy teljesüljön élete nagy álma!

Nagy megmérettetésre készül, ha jól tudom, már hét éve. Sarkvidéki expedícióra, szánhúzó kutyákkal. Pontosan hogy kell elképzelni ezt a versenyt?

Hét éve találkoztam a Fjällräven túramárka Polar programjával, és azóta minden évben követtem az éppen aktuális futam történéseit. Az 1990-es években született meg az ötlet, hogy teljesen amatőröknek is rendezzenek a világ egyik legnehezebb szánhúzó versenyéhez, az Iditarodhoz hasonló futamot, hogy megmutassák, a megfelelő felszereléssel és elszántsággal bárki képes végigcsinálni. 22 ember utazhat majd Svédországba a világ minden pontjáról, hogy ennek a hagyománynak a részese lehessen. A felszerelésről, a kijutásról, és a futam előtti felkészítésről, a táborverésről, a kutyákról való gondoskodásról, a szánhajtásról a szervezők gondoskodnak.

A mi feladatunk a helytállás a legminimalistább körülmények között.

Legyen szó hóviharról, -30 fokról, fáradtságról, szélről és éhségről. De ez mind az út tanulságát fogja adni. Annak tanulságát, hogyan leszünk képesek együtt és egyedül kezelni a nehéz helyzeteket.

A legtöbben ezeket a kalandokat jobb szeretik a tévé képernyőjéről, vagy egy könyvből megtapasztalni. Ön miért és mióta vágyik a sarkvidékre?

Az egész történet a nagyigmándi Pápay József Általános Iskola falai között kezdődött. Akkor, amikor Karsai Bálint igazgató felhívta anyukámat, hogy elengedi-e Ágit egy szibériai expedícióra. Anyu gondolkodás nélkül mondott igent. 2008-ban el is indult az expedíció Szalehár felé. Tíz tanuló és öt felnőtt vágott neki a kalandnak, ami számomra egy egész életre meghatározó élményt jelentett. Nem csak a varázslatos vidék fogott meg, hanem az emberek vendégszeretete is. Mindig mondom, hogy egy szibér ember kemény, markáns arcukon mindig némi szigor látszik, de ha egyszer rád mosolyognak, egy életre szóló barátságot kaptál ajándékba. Van olyan, akivel azóta tartom a kapcsolatot, és olyan is akad, akivel már többször is sikerült találkoznom. Vagy Budapesten, vagy ismét Szibériában. 2008 óta még kétszer sikerült kimennem. Mindkét út megerősített abban, hogy Szibéria és észak az a hely, ahol a csodák megtörténnek és meg is ismétlődnek. Innen a szeretet és a végtelen kíváncsiság észak iránt.

Csak egy szavazat, és szánhúzó kutyákkal lőheti a következő szelfit

Mit kell tudni erről a versenyről? Milyen nyeremény várja a legjobbakat? Vagy az élmény a nyeremény?

Nehéz összefoglalni, mi mindent nyer az ember ezzel a vállalkozással. Miután egy éve tudatosan készülök a bejutásra, úgy gondolom, hogy az ez idő alatt megtett út már önmagában is óriási nyereménynek számít. Emellett pedig elindult a szavazás.

Van annál nagyobb nyeremény, hogy az emberek bizalmat szavaznak egy misszió mellett, és hisznek egy számukra talán idegen ember álmában?

Ha pedig bejut valaki, mindezek mellett egy olyan élménnyel, olyan tapasztalatokkal fog gazdagodni, amik semmivel nem pótolhatók. Engem soha nem a tárgyi dolgok érdekeltek egy-egy kihívásban. A nyeremény számomra mindig a közvetített értékről szólt. Azokról az emberekről, akiket megismerhettem, azokról a nehézségekről, amiket megéltem és leküzdöttem. Ezek együtt képezik az élmény egészét, amit ezzel a versennyel nyer egy-egy résztvevő. Na és persze az északi fény. Addig nem nyughatok, amíg nem hozom haza az északi fényt.

Szavazza be Ágit a versenyre!

Két módon lehet bejutni a versenyre. Régiónként két ember vesz majd részt a megmérettetésen. Az egyiket a zsűri egy négy perces videó alapján választja ki, a másik szerencsést pedig a közönség szavazhatja be a program weboldalán keresztül, így olvasóink is segíthetnek Áginak célja megvalósításában.

 

Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem Karvaly Marci munkáját, akinek a gyönyörű jelentkezési videót köszönhetem. Igazi élményt jelentett a közös munka. Eddig harmadikként menetelek a közép-európai régióban. Rengeteg szavazatra lesz szükségem, így minden segítségért végtelenül hálás vagyok. A tavalyi bekerülő, Szigetvári Eszter például több mint 16.000 szavazattal nyert helyet, ami elképesztő összefogás mellett született meg. Maga a futam 2018 áprilisában indul, szóval még bőven lesz idő a fizikai felkészülésre – mesélte Ági.

Szánhúzó kutyák. Jól kijön ezekkel az állatokkal?

Nálunk a kutya mindig teljes értékű családtagnak számított.

Igaz, ezekkel a csodás atlétákkal, a szánhúzó kutyákkal kevés tapasztalatom van, mondhatni semmi, ugyanis a mi családtagunk most is, és korábban is magyar fajta, egy vérbeli pumi volt. Szegény Mackó kutyám már nincs köztünk, de soha nem felejtem el az egyik legszebb gesztusát. Ha nagy gondban voltam és a lépcsőn ülve sírdogáltam, nem akart játszani, nem piszkált, nem ugrált. Lassan a hátam mögé somfordált, bedugta a fejét a hónom alá, és szépen leült mellém, hogy a kezem a hátára csússzon. Így üldögéltünk ketten, egymásba karolva. Ez mindig egy nagyon megnyugtató momentum volt. Most egy picike lakásban élek, rengeteg elfoglaltság mellett, így nem fogadhatok magam mellé kutyust, de a szülői házban persze mindig van kivel üldögélni a lépcsőn. A jövőbeni családom én sem tudom elképzelni a kutya nélkül.

Hogyan készült fel?

Egy éve készülök tudatosan. Az akkori edzőm, Benedek jót mosolygott, és azt mondta, hogy cseppet se féljek, ő úgy kiképez, hogy a kutyákat felültethetem a szánra és elhúzom én azt a szánkót a 300 kilométeres távon, derékig érő hóban magam. Szóval sokáig vele készültem, heti hat napot, majd elkezdtem újra úszni, mert szerettem volna egy másik nagy álmomat, a Balaton-átúszást is teljesíteni. Ez már heti nyolc edzést jelentett. Nem rég pedig Kis Gyula csapatában kezdtem készülni életem első triatlonjára, ami jelenleg heti egy úszást, három nap futást, két nap erősítést és két nap spinninget jelent. Emellett pedig lehet bármilyen zimankó, eső, vagy szél, bringával közlekedem. Ez plusz még

napi 20-28 kilométer az edzések mellett.

Úgy gondolom, az állóképességgel nem lesz problémám.

Mit gondol, hogyan lehet túlélni a sarkvidéken?

Azt gondolom, hogy megfelelő hozzáállással. Tegyük fel, hogy nem szervezett úton indul az ember, hanem elhatározza, hogy egyedül vág neki egy sarkvidéki expedíciónak.

Elengedhetetlen a jó felszerelés, de a természet fele mutatott alázatot is fontosnak tartom.

Hogy valaki ne csak úri passzióból menjen oda, mert ez még egy olyan nyers, a hétköznapi világunktól annyira különböző közeg, hogy nem adja magát könnyen annak, aki nem veszi komolyan. Kell a megfelelő fizikum és a találékonyság, hiszen ezer és egy nehezítő körülmény van, amit lehet, nem tudnánk a filmekben látott, vagy könyvekben leírt praktikákból megtanulni. A sarkvidéket meg kell tapasztalni. Nehéz a meleg szobából megítélni, hogy mit tehetünk a túlélés érdekében.

Mivel foglalkozik, ha éppen nem a vadonban kalandozik?

Informatikusként dolgozom egy multinacionális vállalatnál. Aki ismer, tudja, hogy az ilyesmi meglehetősen távol állt tőlem, de nagyon szeretem a munkahelyemet, a munkám pedig óriási kihívás nap mint nap, hiszen bölcsészként csöppentem ebbe a világba.

Hogyan tudja összeegyeztetni a hobbit, a munkáját?

Korai keléssel. Nap mint nap 4:30-kor kelek, hogy úszni, vagy erősíteni mehessek, utána pedig jön a munka, majd újra edzés, ha éppen másképp nem jön ki. Nagyon sportos munkahelyen dolgozom, nálunk ez inkább pluszt jelent, mint mínuszt.

Az interjút a kemma.hu munkatársai készítették, mi pedig bízunk benne, hogy Ágnes eléri a célját. 

Kommentek

Legolvasottabb

1
A Borussia Dortmund tinije az év labdarúgója
2
Gyalogost gázoltak a Vasmű kapunál!
3
VV Fanni nyomában: éjjel-nappal keresik elrejtett holttestét!
4
A Mikulás csomag buktatta le a betörőket!
5
Emberölés Rácalmáson! A feleséget keresi a rendőrség!
huszonkettedik alkalom
Gallai Péter
Nagy múltú tornán kézilabdázott nyolc csapat
3 perce
A város alapítóinak évzáró összejövetele
Ismét nagy sikerrel zajlott a városalapítók (és leszármazottaik) évzáró összejövetele – vendégekkel!
Gyász
Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik
GAÁL JÓZSEFNÉ
temetésén részt vettek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, mély fájdalmunkat enyhíteni igyekeztek.
A gyászoló család
Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik
GAÁL JÓZSEFNÉ
temetésén részt vettek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, mély fájdalmunkat enyhíteni igyekeztek.
A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték
és szerették, hogy
DÉNES ANTALNÉ
baracsi lakos
(a Volán volt dolgozója)

életének 86. évében elhunyt. Temetése 2017. december 19-én 14.30-kor lesz a baracs-apátszállási temetőben.
A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték
és szerették, hogy
DÉNES ANTALNÉ
baracsi lakos
(a Volán volt dolgozója)

életének 86. évében elhunyt. Temetése 2017. december 19-én 14.30-kor lesz a baracs-apátszállási temetőben.
A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték
és szerették, hogy
DÉNES ANTALNÉ
baracsi lakos
(a Volán volt dolgozója)

életének 86. évében elhunyt. Temetése 2017. december 19-én 14.30-kor lesz a baracs-apátszállási temetőben.
A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy
NÉMETH GYÖRGYNÉ
szül. Ujbányi Irén
80 éves korában elhunyt.

Temetése 2017. december
20-án 11.30-kor lesz a dunaújvárosi temetőben.
A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy
NÉMETH GYÖRGYNÉ
szül. Ujbányi Irén
80 éves korában elhunyt.

Temetése 2017. december
20-án 11.30-kor lesz a dunaújvárosi temetőben.
A gyászoló család
"Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni,
nem volt időm arra, el kellett indulni.
Szívetekben hagytam emlékem örökre,
ha látni akartok, nézzetek az égre!"

Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték
és szerették, hogy
BEDÁK JÁNOSNÉ
dunaújvárosi lakos
75 éves korában elhunyt.
Hamvasztás utáni búcsúztatója 2017. december 22-én
13 órakor lesz a dunaújvárosi temető ravatalozójában.
A gyászoló család
"Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni,
nem volt időm arra, el kellett indulni.
Szívetekben hagytam emlékem örökre,
ha látni akartok, nézzetek az égre!"

Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték
és szerették, hogy
BEDÁK JÁNOSNÉ
dunaújvárosi lakos
75 éves korában elhunyt.
Hamvasztás utáni búcsúztatója 2017. december 22-én
13 órakor lesz a dunaújvárosi temető ravatalozójában.
A gyászoló család
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott,
Pihen a kéz, mely értünk dolgozott,
Lelkünkben élni fogsz, míg szívünk dobog,
De te számunkra sosem leszel halott,
Élni fogsz, mint a csillagok."

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy
NÁDASI GÁBORNÉ
szül. Hermann Ida
77 éves korában elhunyt. Temetése 2017. december 21-én 13 órakor lesz
a dunaújvárosi temetőben.
Gyászoló család
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott,
Pihen a kéz, mely értünk dolgozott,
Lelkünkben élni fogsz, míg szívünk dobog,
De te számunkra sosem leszel halott,
Élni fogsz, mint a csillagok."

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy
NÁDASI GÁBORNÉ
szül. Hermann Ida
77 éves korában elhunyt. Temetése 2017. december 21-én 13 órakor lesz
a dunaújvárosi temetőben.
Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték
és szerették, hogy
SZABÓ ISTVÁNNÉ
sz. Mészáros Klára
89 éves korában elhunyt.
Hamvasztás utáni búcsúztatója 2017. december 18-án
11.30-kor lesz
a dunaújvárosi temetőben.
A gyászoló család
"Telnek hónapok, múlhatnak évek,
Akik szívből szerettek,
nem felednek Téged."

Fájó szívvel emlékezünk
CZIGLER MIHÁLY
halálának 14. évfordulóján.
Feleséged és szerető családod
"Telnek hónapok, múlhatnak évek,
Akik szívből szerettek,
nem felednek Téged."

Fájó szívvel emlékezünk
CZIGLER MIHÁLY
halálának 14. évfordulóján.
Feleséged és szerető családod
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy
KOVÁCS LAJOS
76 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása
2017. december 15-én
14 óra 30 perckor lesz a dunaújvárosi temetőben.
A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy
KOVÁCS LAJOS
76 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása
2017. december 15-én
14 óra 30 perckor lesz a dunaújvárosi temetőben.
A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy
KOVÁCS LAJOS
76 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása
2017. december 15-én
14 óra 30 perckor lesz a dunaújvárosi temetőben.
A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték
és szerették, hogy
GAÁL JÓZSEFNÉ
sz. Komáromi Irén
életének 82. évében elhunyt.
Temetése 2017. december 15-én 11 óra 30 perckor lesz a dunaújvárosi temetőben.
A gyászoló család
Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik
KRONÁSZT ISTVÁNNÉ
temetésén részt vettek, sírjára virágot helyeztek, gyászunkban bármi módon osztoztak.
A gyászoló család
Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik
KRONÁSZT ISTVÁNNÉ
temetésén részt vettek, sírjára virágot helyeztek, gyászunkban bármi módon osztoztak.
A gyászoló család
ünnepség és jótékonysági bál / 3 órája
Felelevenítették az egykori mérkőzések eredményeit, hangulatát
GRÓF ANDRÁS
Bundesliga / 3 órája
Dárdaiék tíz emberrel is hozták a meccset
Kikaptak a listavezetőtől / 3 órája
Jelenleg ennyi a különbség a két csapat között
Gróf András
tizenegyedik győzelem / 3 órája
Menetelnek: hatpontos mérkőzésen nyertek szombaton az Acélbikák
AGÁRDY CSABA
velük van a kassza / 4 órája
Az új Star Wars is robbantotta a bankot
sikerült / 4 órája
István gyógyultan tér haza szombaton Kínából
Pálinkás István