A szakértő válaszol

2018.09.30. 07:00

Kineziológia, városi voodoo vagy valós tudomány?

Kineziológia. Őszintén szólva szkeptikus voltam. Úgy gondoltam ez is – mint sok minden más – egyfajta áltudomány. Jobban beleásva magam a témába, engem lepett meg a legjobban, hogy egy létező, és ténylegesen legitim dologról van szó.

Morva Dávid

Definíció szerint:

a kineziológia az emberi és állati mozgás, teljesítmény és működés tanulmányozásának tudománya, amely alkalmazza a biomechanika, anatómia, fiziológia, pszichológia és idegtudomány eredményeit

- köszi Wikipédia.

A kineziológiának rendkívül sok ágazata van -amelyekbe ezúttal nem mennék bele- lényeg, hogy az egész „mozgalmat” a nyugati világ számára, egy Dr. George Goodheart nevű úriember (kiropraktör) indította útjára, még az 1960-as években. Fontos továbbá, hogy a humán kineziológia nem tévesztendő össze az alkalmazott kineziológiával, amely holisztikus, alternatív gyógymód, amely különböző betegségeket képes kezelni az izomfeszültség vizsgálata alapján.

Úgy gondolom ennyi tudományos bevezető, bőven elég ahhoz, hogy az olvasónak, megjöjjön, vagy elmenjen a kedve a cikk további olvasásától, így térjünk a lényegre. Ebben Gál Attila – Kineziológus, Nemzetközi Kineziológia Oktató, Coach, Természetgyógyász, Alternatív Képességfejlesztő Tanácsadó lesz a segítségemre.

Kineziológia?

Mi is az a kineziológia, mivel foglalkozik?

- Nagyon sokféle kineziológiai megközelítés van. Amivel én foglalkozom arra az a jellemző, hogy izomteszteléssel feltérképezi a test energetikai rendszerét, hogy milyen elakadások találhatóak. Amikor „energetikai rendszerről” beszélek akkor a hagyományos kínai orvoslásban is alkalmazott meridiánokat értjük ez értem alatta.

Kineziológia a gyakorlatban Fotó: www.egyensulyert.hu

Hogyan zajlik egy ilyen izomtesztelés?

- Ez egy manuális vizsgálat, amikor a szakember célirányosan megvizsgálja a kliens energetikai állapotát. Hogy az izom képes e helyesen, rendeltetésszerrűen teljesíteni tartani. Amikor ugyanis stressz található a testben akkor az izom lekapcsol. Ahol pedig nincs stressz, ott az izom tart. Maga a kineziológia „face to face” történik. Legelső alkalommal van egy beszélgetés, amikor kikérdezzük a klienst arról, milyen életvitelt folytatott, mi az az elakadás az életében, ami miatt megkeresett minket. Megtaláljuk a közös célt, majd elkezdjük tesztelni a test energetikai rendszerét.

Fontosak az úgynevett „megerősítő gyakorlatok”. Ezek olyan otthoni feladatok, amelyek elősegítik a javulás folyamatát.

Az ember tudjon saját magáért felelősséget vállalni

Sokszor jönnek hozzám, szülők, hogy „javítsam meg a gyereket, mert valami baja van”. Ez nem így működik, ugyanis nem autószerelő vagyok. Fontos, hogy a kliens tudjon magáért felelősséget vállalni.

Mennyi ideig tart a kezelés vagy balansz?

- Ez probléma és egyénfüggő is. Általában 3-5 alkalom után már elérhető javulás. Ezt követően azonban természetesen vissza kell járni 3-4-5 hetente. Egy-egy alkalom között kb. 3-5 hét telik el. Közben természetesen a megerősítő gyakorlatok otthoni elvégzésére szükség van.

Mennyire elterjedt a kineziológia hazánkban?

- 1992-ben jött be Magyarországra. Azóta eltelt huszonhat év. Ennyi idő alatt azért volt hova fejlődni, és hova kinőnie magát a kineziológiának. A kérdésre válaszolva, már elterjedt, és megbecsült tudománynak módszernek számít a stresszekelés, a képességfejlesztés terén.

Kineziológia a gyakorlatban Fotó: www.egyensulyert.hu

Mentális és fizikai tréner

Milyen problémákkal keresik fel az emberek egy kineziológust?

- Nagyon változó. Sok gyerekkel foglalkozom, náluk főként a tanulási zavar, illetve a tanulással kapcsolatos gond szokott jelentkezni. De ezzel megkeresnek idősebbek, tehát középiskolások, sőt a felsőoktatásban tanulók is.

A felnőttek között vannak akik párkapcsolati bajukkal fordulnak hozzám, sőt van akinek a fizikai gondja van. Itt szeretném elmondani, hogy semmiképpen sem tudjuk, és nem is akarjuk helyettesíteni a szakorvosi ellátást. A kineziológiára inkább, egyfajta kiegészítésként kell tekinteni.

Ebből úgy tűnik, hogy egyfajta szellemi, mentális illetve fizikai trénerként is funkcionálnak a kineziológusok.

- Ez így van. Had mutassam be egy példával. Nem véletlen, hogy amikor egy rossz, sokkoló hírt közölnek az emberrel, előtte arra kérik őt, üljön le.

Miért kérik ezt? Mert a fizikai testünk egy olyan erős ingert kap, amely bár nem fizikai töltetű, mégis egy olyan reakciót vált ki az emberből, amely blokkolja az izmot. Ez esetben a lábat.

A hagyományos kínai orvoslás egyébként már réges-régen bebizonyította azt, hogy kapcsolat van az energiapályák az érzelmek között.

Gál Attila, kineziológus

Csak a megbízható helyről

A kineziológia egy olyan tudományányág, amelynek alapjai szabadon tanulhatók bárki számára, emiatt fontos, hogy olyan szakemberhez forduljunk aki valóban hiteles, és tényleg tud segíteni. Erről bívebben IDE KATTINTVA tájékozódhat.

Könnyen rávehetőek az emberek arra, hogy beismerjék maguknak azt, hogy szakember segítségére van szükség?

- Azt kell mondjam, sajnos nem. Ha valakinek érzelmi problémája van azt igyekszik saját maga megoldani. Erre én mindig azt szoktam mondani, hogy a focimeccsen azért van bíró, mert rálát arra, ami a pályán történik, aki ugyanis éppen játékban van, nem úgy lát rá a történésekre ahogyan azok valójában zajlanak. Ezért kell egy külső objektív személy aki tud abban segíteni, hogy mi a szereped a „mérkőzésben” tehét a saját életedben.

Életmód Klub

Az Egészségfejlesztési Iroda, Életmód Klubjának következő foglalkozása 2018. október 4-én 15.30 órakor lesz. A foglalkozás témája: Stressz kezelése illóolajok segítségével.A stresszkezelésben fontos szerepet játszik az életmódunk, a táplálkozásunk, a mozgásunk, az hogy miként kezeljük az érzelmi stresszt. Az illóolajok rendkívül hasznos segítői lehetnek a stresszfolyamatok kezelésének, hiszen a különböző illatok nagyon intenzív érzelmeket tudnak megmozgatni bennünk.

Klubvezető: Gál Attila Kineziológus, Bodoki István aromaterapeuta

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában