Újabb foglalkozás

2019.04.07. 20:00

Kimeríthetetlen türelem – ebben segít a „demencia klub”

Hamarosan új foglalkozással, klubbal bővül a helyi Egészségfejlesztési Iroda – amúgy sem csekély – kínálata. Ezúttal a demenciával küzdő emberek családtagjainak szeretnének segíteni az EFI munkatársai.

Morva Dávid

A demenciáról

Balogi Mária, pszichológus

Első és legfontosabb dolog tisztázni mi is a „demencia” valójában. Erről a klub leendő vezetője Balogi Mária pszichológus beszél:

- A demencia a közhiedelemmel ellentétben nem egy konkrét betegséget takar, hanem egy gyűjtőfogalom. Leginkább a gondolkodás, érzelmek, a szociális képességek hanyatlását jelenti. Legtöbb esetben bizonyos agyi régiók igazolható betegségével jár együtt. A demencia kialakulása szerint lehet érrendszeri (pld. infarktusos), illetve degeneratív demencia (pld. Altzheimer-kór), vagy ezek kombinációja. Mivel hanyatlásról beszélünk, mindig egy előző állapothoz szükséges viszonyítani a hanyatlás mértékét. Amennyiben a hanyatlás már előrehaladott, ez akadályt jelenthet a mindennapi ügyek intézésében, az önellátásban, tisztálkodásban, öltözködésben stb. azaz az un. automatizmusok, a napi rutin feladatok ellátásában.

A demencia bizonyos tünetei 55-60 éves kor körül jelentkezhetnek. Ugyanakkor előfordul egyes esetekben, hogy az intellektus vesztesége korábbi életkorra tehető. Bizonyos mérgezéses állapotok, élvezeti szerek használata esetében korábbi életkorban is jelentkezhetnek a demenciára utaló tünetek.

A demencia jellemző tüneteit három csoportba soroljuk

  • az úgynevezett kognitív funkciókban mutatkozó tünetek
  • mozgászavarokban megnyilvánuló tünetek
  • viselkedési szinten meglévő tünetek
  • Tünetei

    A demencia egyik legjellemzőbb tünete a kognitív funkciókban mutatkozó hanyatlás. Ezen belül is a legszembetűnőbb a rövid távú emlékezeti teljesítmény csökkenése. Ha valakinek egy bevásárló lista fejben tartása nem jelentett gondot, majd egyszer csak elfelejt 3,4 dolgot, akkor arra oda kell figyelni.

    Persze ilyenkor jön az a stratégia, hogy „ejnye, már fel kell írnom azt a 3-4 dolgot is?” Ebbe a problémakörbe sorolható súlyosabb esetben, ha a megszokott útvonalon épületet renoválnak, vagy valamiféle más változás történik. Ez esetben fordulhat elő, hogy az idős emberek nem találnak haza, vagy elkóborolnak. Egyéni eltérések persze lehetségesek, mivel nincs két egyforma kórtörténet, nincs két egyforma lefolyás. Sérülhet a hosszú távú memória, azaz nem emlékszik valaki a gyermeke születésnapjára, vagy tárgyakat rossz helyre tesz, elkeveri, mert nem tudja felidézni, hogy hol is van a megszokott helye.

    Ugyanilyen tünet lehet a nyelvi képességek hanyatlása, vagy a mozgászavarokban megnyilvánuló demencia tünete lehet a mozgás koordináció zavara is. Tünet lehet az ítélőképesség megváltozása, az ingerlékenység, érzelmi labilitás, tisztálkodás elhanyagolása, étkezésről elfeledkezés, a térbeli tájékozódási képesség megváltozása, alvási zavarok, valamint súlyosabb stádiumban a biológiai szükségletek feletti kontroll elvesztése.

    Az emlékezőképesség csökennése is tünet lehet

    Türelem, rózsát terem

    Balogi Mária elmondása szerint a demencia kezelése nagy empátiát és még annál is több türelmet igényel:

    -A demecia jelenleg még nem gyógyítható, de korai gyógyszeres kezelés megkezdése kissé enyhítheti, illetve kitolhatja akár évekig is a súlyosabb tünetek megjelenését. Az alapbetegség kezelése esetében a hozzá kapcsolodó demencia tünetek is enyhülhetnek. Bizonyos kognitív, vagy mozgásos funkciók akár látványosan javulhatnak is..Ez esetben is hangsúlyozni szükséges az egyéni eltéréseket.

    Vannak 80-90 évesek, akik szellemi teljesítőképességük teljes birtokában vannak, míg olyan 60 évesekkel is találkozunk, akik már kísérőre és felügyeletre szorulnak. A kivizsgálást követően az orvos által előírt gyógyszeres kezelés mellett még számos módszer létezik, amelyekkel úgy véljük, hogy csökkenteni lehet a demencia progresszióját.

    A klubról

    Ahogyan arról már fentebb írtunk, az Egészségfejlesztési Irodában hamarosan új foglalkozás indul, amelynek célja elsősorban hogy a klubfoglalkozás keretében megismertessék az érdeklődőkkel azokat a módszereket, amellyel segíthetnek demens hozzátartozóikon. Felkészítsék a családokat az előttük álló nehézségekre illetve tájékoztatást adjanak a lehetőségekről. Találkozhatnak olyan szakemberekkel, akikkel megbeszélhetik a felmerülő kérdéseket a demenciával kapcsolatosan, egymással is ötleteket cserélhetnek. A szakember a foglalkozások felépítéséről is mesélt:

    - A foglalkozások tematikáját igyekszünk az érdeklődők igényeihez, kérdéseihez, problémáihoz alakítani. Így sor kerül egy egy terület részletesebb ismertetésére, valamint megpróbálunk módszertani támpontokat adni a demens hozzátartozóval kapcsolatos bánásmód kialakításához. Továbbá az ápolási teendőkre is figyelmet fordítunk. Lehetőséget szeretnénk nyújtani a tapasztalatok átbeszélésére, kicserélésére,módszerek bemutatására, kipróbálására, valamint egy kis feszültségoldó beszélgetésre azokról a problémákról, amelyek felmerülnek a demens hozzátartozóval való foglalkozás esetében. A klub foglalkozásokat az Egészségfejlesztési Iroda (EFI) karolta fel, itt kaptunk rá lehetőséget. Amennyiben az időpont is véglegessé válik akkor az Egészségfejlesztési Iroda honlapján a programok között szerepeltetjük.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában