apró javulás

2019.05.09. 06:06

Kevesebb szén-dioxidot bocsátottunk a levegőbe tavaly

Egész Európában csökkent a kibocsátás 2017-hez képest.

Forrás: Shutterstock

A fosszilis tüzelőanyagok égetéséből származó szén-dioxid-kibocsátás 2,5 százalékkal csökkent tavaly az Európai Unióban (EU) az előző évben mért adatokhoz képest – közölte friss jelentésében az Európai Unió statisztikai hivatala. A jelentés szerint az uniós tagállamok többségében 2018-ban csökkent a szén-dioxid-kibocsátás mértéke.

A legnagyobb visszaesést százalékos arányban Portugáliában (-9,0), Bulgáriában (-8,1), Írországban (-6,8), Németországban ( -5,4), Hollandiában (-4,6) és Horvátországban (-4,3) regisztrálták. A kibocsátás nyolc tagállamban, Lettországban (+ 8,5), Máltán (+ 6,7), Észtországban (+ 4,5), Luxemburgban (+ 3,7), Lengyelországban (+ 3,5), Szlovákiában (+ 2,4), Finnországban (+ 1,9) és Litvániában (+ 0,6) növekedett a leginkább.

Magyarországon a 2017-es adatokhoz képest tavaly 0,8 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás.

Hozzátették, a szén-dioxid-kibocsátás, amely jelentős mértékben hozzájárul a globális felmelegedéshez, az összes üvegházhatású gáz kibocsátásának mintegy 80 százalékát teszi ki. A kibocsátást olyan tényezők befolyásolják mint az éghajlati viszonyok, a gazdasági növekedés, a lakosságszám, a közlekedés és az ipari tevékenységek.

Megjegyezték továbbá, hogy az energiatermékek ki-, és behozatala befolyásolja a szén-dioxid-kibocsátás mértékét abban a országban, ahol a fosszilis tüzelőanyagokat elégetik. A behozott szén esetében az azt elégető ország kibocsátásának növekedéséhez vezet, amíg villamos energia esetén a kibocsátás abban országban jelenik meg, ahol a termelést végezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!