Szent Orbán Borrend

2019.06.24. 17:30

Kétszáznál többen koccintottak Adony Szőlőhegyén szombaton

2011-ben rendezték meg először Magyarországon a „Koccintás” elnevezésű eseményt, aminek a lényege a több helyszínen való együttes koccintás.

Agárdy Csaba

2015-ben jelentette be az akkori földművelési miniszter, Fazekas Sándor, hogy attól az évtől kezdve június 27-e a magyar bor és pezsgő napja. Ebben az évben kapcsolták először össze a „Koccintást” a magyar bor és pezsgő napjával, amikor Magyarország huszonkét borvidékén ünnepelnek. Az idén közülük nyolc nevezett be a „Koccintás 2019”-re, és két borbarát település, egyikük Adony volt, képviselőjük a Duna menti Szent Orbán Borrend révén.

A gyülekező után a csapatok együtt indultak Adonyból a Szőlőhegyre délután három órakor Fotók: Agárdy Csaba

Idén a Legkedveltebb Borvidéki Település címért küzdöttek meg a csapatok. Az esemény lényegét a koccintas.hu honlapon így foglalták össze a szervezők. „Megtartjuk a korábbi évek hagyományait, de bővebb időtartamot kínálunk a borvidéki településeknek, pincészeteknek, szolgáltatóknak. Eddig egynapos volt a Koccintás, a mostani versenyt már egész hétvégére szervezzük úgy, hogy azon a hétvégén akár több helyszínen is vidáman csenghetnek a poharak.”

A regisztrációs helyszínen Fülöp Terézia és Fülöp Ferencné

Adonyban egynapos volt a buli. A csapatok a kisvárosból, a Spar áruház elől indultak a Szőlőhegyre délután három órakor, és ismét bebizonyosodott, az adonyi emberek igencsak precízek. Ugyanis az indulás előtt három perccel még alig voltak az áruház előtti téren, de 15 órakor mindenki ott volt rajtra készen. Felmerülhet a kérdés, ugyan milyen csapatokra van szükség egy koccintáshoz? (Tapasztalatból tudom, két ember bőven elég hozzá.)

Egészségünkre! – A közös koccintás pillanatai

Schmidt Attila, az adonyi borrend nagymestere készségesen avatott be minket a részletekbe.

– Azért kértük meg a borbarátokat a csapatok létrehozására, mert egy akadályversenyt is rendeztünk a koccintások előtt. Ennek lényege, hogy Adonyból a Szőlőhegyre gyalog, futva vagy kerékpárral kellett kijutniuk az indulóknak. Ott több, borral kapcsolatos feladatot kaptak, például volt bortotó, és a Kérdezz! Kóstolj! Felelj! játékos vetélkedőt is megrendeztük a Rác-hegy egy-egy pincéjében, a pincegazda vezetésével. Varga Gyula, a Boldog pince, az Eisenberger pince és Bencsik Csaba volt a vendéglátónk.

Az Ötprésházon (a Szőlőhegy egyik része) azután a borrend lángossal és babgulyással várta a résztvevőket, majd jöhetett a kóstolás, a koccintás. (A koccintáshoz szükséges „alapfelszerelést”, úgymint pohár és bor a rendezvény főszervezője, az adonyi borrend biztosította, az idejében regisztrált résztvevők az eseményre készült borospoharat kaptak.)

Öt órakor kezdett rá a Bandy Band, 18 órakor volt a „Koccintás”, ekkor kapcsolódtak be az adonyiak az országos programba, fél óra múlva következett az akadályverseny eredményhirdetése, majd 21 óráig „kötetlenül” folytatódott a program.

Schmidt Attila a koccintás után röviden így értékelt: – Másodszor vettünk részt ebben az országos programban, körülbelül ugyanannyian jöttünk össze, mint tavaly. Akkor több mint kétszázan emeltük egyszerre magasba a poharainkat. Azt ki kell emelnem, hogy a borrend mellett az adonyi önkormányzat és a Vetus Salina Kulturális Egyesület is sokat tett a rendezvény sikeréért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában