Kerékpározás

2019.03.27. 12:30

Két keréken szép az élet

A napfény és a jó idő megjelenésével egyre többen terveznek szabadtéri programot. Sokan közülük biciklitúrára indulnak.

Forrás: Shutterstock

Ahhoz, hogy biztonságban és jól érezzük magunkat az első tavaszi bringatúrákon, nem árt, ha kellően átvizsgáljuk a drótszamarat a hosszú téli pihenő után – olvasható a Vasárnap Reggel legfrissebb számában.

Az első lépés

Mint írják, érdemes mindig alapos tisztítással kezdeni a bicikli ápolását. A vázat és a gumikat bő vízzel mossuk le, és minden más alkatrészt petróleumba vagy benzibe mártott ronggyal, szivaccsal vagy kefével tisztítsunk meg. Végül egy másik kendővel töröljük át a teljes vázat.

Rozsdamentesítés

Fontos megóvni a bicikli fém tartozékait. A belső, nem nikkelezett részeket jól olajozzuk be! Valahányszor a bringa megázik, puha ronggyal töröljük teljesen szárazra. Az esetleges rozsdafoltokat dörzsöljük át petróleummal vagy terpentinnel. Nézzük át a csavarokat, és gépolajjal, illetve kenőzsírral kenjük át az alkatrészeket. A láncról egy régi, használt fogkefével és autóalkatrész-üzletekben kapható speciális tisztítóspray-vel távolítsuk el a szennyeződést.

Fotó: Shutterstock

Így gördülékeny

A következő lépés a kerekek ellenőrzése. A cikk figyelmeztet: ha túlzottan elkoptak, esetleg kilyukadtak a gumik, cseréljük ki őket. Vizsgáljuk meg a kerékabroncsot is. Nézzük meg, deformálódott-e a kerék, elhajlottak-e a küllők. Ezután fújjuk fel a gumikat teljesen keményre! Szakemberek szerint a magas nyomás hatására könnyebben gurul, és ritkábban kap defektet a járgány, ráadásul így az abroncsot is kímélhetjük.

Jó tudni!

Kerékpárral az útpadkán, az úttesten és a járdán csak egy sorban szabad haladni. A kétkerekű kerékpáron 16. életévét betöltött személy szállíthat 10 évnél nem idősebb, a kerékpárt nem hajtó utast a kerékpár pótülésén. A kerékpárral éjszaka és korlátozott látási viszonyok között abban az esetben szabad közlekedni, ha a kerékpáron vagy a kerékpároson előre fehér-, hátrafelé piros színű, folyamatos vagy villogó fényt adó lámpát és fényvisszaverőt helyeztek el, és lakott területen kívül kerékpáros fényvisszaverő mellényt visel. Tilos főútvonalon 12. életévét be nem töltött személynek kerékpározni; elengedett kormánnyal kerékpározni; kerékpárhoz oldalkocsit, egyéb vontatmányt kapcsolni; kerékpárt más járművel, illetőleg állattal vontatni; kerékpáron oldalra kinyúló, előre vagy hátra egy méternél hosszabban kinyúló, a vezetőt a vezetésben akadályozó vagy a személy- és vagyonbiztonságot egyébként veszélyeztető tárgyat szállítani; kerékpárral állatot vezetni. A gyalog- és kerékpárúton a kerékpáros a gyalogos forgalmat nem akadályozhatja és nem veszélyeztetheti.

Fő a biztonság

Az első használat előtt mindenképpen vizsgáljuk át, vagy szakemberrel vizsgáltassuk át a fékeket. Szükség esetén állítsuk be úgy, hogy a fék és a gumi közti távolság ne legyen több 2 milliméternél. A kopott fékgumikat cseréltessük ki, a mozgó alkatrészeket (fékkart, bowdent) pedig olajoztassuk be. Nézzük át a világítást, és helyezzünk el fényvisszaverőket a küllőkön. Végül állítsuk be a nyereg magasságát, és indulhat a kerékpártúra.

Fotó: Shutterstock

Milyet vegyen?

Ha valakinek még nincs kerékpárja, de idén az életmódváltás jegyében azzal szeretne dolgozni járni, vagy a gyerekkel kirándulni, érdemes alaposan átgondolnia, milyen járgányt választ. Mindig olyan biciklit érdemes választani, amely az adott terepre alkalmas. Amennyiben főként városban, vagy aszfaltúton használná, elsődleges szempont, hogy egyenesen tudjon ülni a kerékpáron. A kisebb ellenállás miatt pedig célszerű a közepesen vastag kerekű mellett dönteni, így ugyanis könnyebb tekerni. Ha valaki szívesebben járna be vadregényes tájakat, dombokat, erdőket, a terepbicikli a legjobb.

A kormány beállítása

Ha a jármű állapotát ellenőriztük, akkor még tegyünk meg néhány apró lépést azért, hogy jól érezzük magunkat a nyeregben. A kényelmes és egészséges testtartás nélkülözhetetlen a biciklizéshez. A kormányt és az ülést akkor állította be megfelelően, ha egyenes háttal ül a nyeregben, és nem kell hátrafeszítenie a fejét, hogy lásson. Ez ugyanis nemcsak a gerincét terheli meg, hanem a nyakát és a vállát is. Nem árt a térdét és a könyökét sem óvni. Ehhez állítsa olyan magasra az ülést, hogy térdét enyhén behajlíthassa! Érdemes olyan pedált választania, amelyben rögzíteni tudja a lábát, így tekerés közben nem fog lecsúszni. Könyökét se nyújtsa ki teljesen! Ellenkező esetben, ha bukkanóra hajt, a keze megsérülhet.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!