Döntés

2017.09.20. 11:00

Károsabb lehet a homeopátia, mint eddig hitték

Az európai tudósok szerint nincs rá bizonyíték, hogy a homeopátia bármilyen betegség esetén hatékony lenne, sőt kártékony is lehet, mivel eltántorítja a betegeket a bizonyítékokon alapuló orvoslás igénybe vételétől.

Európa-szerte sokan használnak homeopátiás termékeket, amelyek a betegségek széles skálájára ígérnek gyógyulást. Jóllehet a homeopátiás készítmények egyes országokban igen népszerűek, a tudósokban felmerül a kérdés, hogy vajon hasznosak, vagy inkább ártalmasak-e ezek a termékek – írja az mta.hu.

Az európai tudományos akadémiákat tömörítő egyik szervezet szerint nincs meggyőző és reprodukálható bizonyíték arra nézve, hogy a homeopátiás készítmények bármilyen ismert betegséggel szemben hatékonyak volnának. A tudósok úgy vélik, a homeopátiával kapcsolatban négyféle aggály is felmerül:

  • A bizonyítékok elemzése arra mutat, hogy a homeopátiás készítményeknek bármilyen állítólagos hatása a placebó-effektussal magyarázható.
  • A homeopátia kártékony is lehet azáltal, hogy időlegesen vagy tartósan eltántorítja a betegeket a megfelelő, bizonyítékokon alapuló orvoslás igénybe vételétől, valamint aláássa a betegek és a közvélemény tudományos bizonyítékokba vetett bizalmát.
  • Az is aggályos, hogy a beteg a megfelelő tájékoztatás birtokában egyezik-e bele a kezelésbe, hiszen az egészségügyi szakember esetleg annak ellenére ajánl egy terméket a számára, hogy ő maga tudja: a termék biológiailag hatástalan.
  • Végül pedig a homeopátiás készítmények nem teljesen nyomon követhető előállítási eljárásai miatt gyógyszerbiztonsági kérdések is felmerülhetnek.
  • A tudósok szerint a problémára megoldást jelenthetne egy egységes keretrendszer létrehozása, amely egyaránt kötelező érvényű lenne valamennyi gyógytermékre nézve, beleértve az emberi és állati alkalmazásra szánt homeopátiás készítményeket is.

    Az egyik ajánlásuk az, hogy a homeopátiás készítmények összetételét ugyanolyan módon kellene feltüntetni a csomagolásukon, ahogy az az összes többi gyógytermék esetében megszokott, egyszerűen és világosan leírva a készítményben szereplő összetevőket és azok mennyiségét.

    A kérdést vizsgáló Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete az EU-tagállamok, valamint Norvégia és Svájc nemzeti tudományos akadémiái által létrehozott együttműködés, amely független, bizonyítékokon alapuló szakértői véleményekkel támogatja az európai szintű döntéshozatalt, és egyben az európai tudomány közös szószólójaként lép fel.

     Borítókép: Alliance / Shutterstock

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!