Kreatív Karantén

2021.06.22. 14:50

Díjakat és fogyatékkal élők házait adta át Herczegh Anita Kéthelyen

A szociális intézmények lakóinak és a gyermekvédelemben részesülők számára meghirdetett országos Kreatív Karantén pályázat helyi nyerteseinek adott át díjakat kedden a Somogy megyei Kéthelyen Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége Fülöp Attilával, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkárával.

Kéthely, 2021. június 22. Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége (b4) közös fotó készítéséhez áll össze a szociális intézmények lakóinak és a gyermekvédelemben részesülõk számára meghirdetett országos Kreatív Karantén pályázat helyi nyerteseivel a Somogy megyei Kéthelyen 2021. június 22-én. Balról Fülöp Attila, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelõs államtitkára, jobbról Móring József Attila, a térség KDNP-s országgyûlési képviselõje. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Az államfő felesége a pályázati díjátadó kapcsán úgy fogalmazott: nagyon sok és színvonalas pályamunka született, amelyekkel a beküldőik ki tudták fejezni a „szomorú, bezártságra ítélt” időszakbeli érzéseiket és érzelmeiket.

Fülöp Attila azt mondta: kettős ünnepre érkeztek, mert a 15 hónapos karantént ábrázoló pályamunkák díjazása mellett azokat az új házakat is felavatták, ahol ezentúl családias környezetben élhetnek az eddig nagy létszámú intézményekben elhelyezett fogyatékkal élők.

Az államtitkár jelezte: több mint 1500 irodalmi alkotás, digitális pályamű vagy éppen hagyományos rajz érkezett az otthonokban élőktől, a legfiatalabb pályázó öt, a legidősebb száz éves volt.

Az újonnan avatott házakról szólva elmondta: „fontos rendszerváltás” valósul meg a fogyatékosságügyben azzal, hogy az intézményi ellátás helyett 6-12 fős családi házakban élhetnek az eddig alapvetően külterületeken, nagy létszámú otthonokban elhelyezettek.

Országszerte több mint 160 helyen összesen kétezernél is több fogyatékossággal élőt helyeznek el a kéthelyihez hasonló családi házakban

– tette hozzá Fülöp Attila.

Móring József Attila, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy a most birtokba vett családi házak révén még közelebb kerülnek a település lakóihoz a gondozottak. Ezek az új lakóhelyek pedig az itt dolgozóknak köszönhetően válhatnak a bent élők számára valódi otthonokká.

Borítókép: Herczegh Anita (jobbról a harmadik), Áder János köztársasági elnök felesége közös fotót készít a nyertesekkel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!