összefogás

2019.12.16. 23:01

Jótékonysági gálaest mentette meg a felvidéki magyar iskolát

Kecső iskoláját átmeneti létszámhiány miatt a megszűnés fenyegeti, ezért a Magyar Patrióták Közössége anyagi támogatással segíti az intézményt.

Fotó: Somogyi György

Felvidéki magyar iskola megmentéséért szervezett jótékonysági gálát a Magyar Patrióták Közössége a budapesti Duna Palotában, december 12-én.

A felvidéki Kecső iskoláját átmeneti létszámhiány miatt a megszűnés fenyegeti, a tanulók száma után járó fejkvóta már nem fedezi a fenntartási költségeket. Az elmúlt években azonban megugrott a születések száma a településen, ezért a Patrióták úgy döntöttek, hogy ebben az átmeneti időszakban anyagi támogatással segítik az intézményt.

„Az asszimiláció, az önfeladás nem a mi utunk. Azért hirdettünk összefogást, hogy a felvidéki magyarok vállalják magukat, és ne váljanak büszke szlovákokká, ahogyan azt nemrégiben egyes magyarellenes erők javasolták nekik”

– mondta Hetzmann Róbert, a Magyar Patrióták Közössége elnöke köszöntőbeszédében.

„Kecsőn egy olyan kis közösségre leltünk, amelyet élni akaró, szülőföldjükhöz hűséges felvidéki magyarok alkotnak. Erkölcsi kötelezettségünknek éreztük segíteni azokon, akiket kilencvenkilenc évvel ezelőtt a világhatalmi érdekek diktátuma gyalázatos módon elszakított közös országunktól, és másodrendű polgárokká lettek, egy idegen állam uralma alatt” – fejtette ki az elnök, és örvendetesnek nevezte az elmúlt évek állami kezdeményezéseit az elszakított nemzetrészek megerősítésére, de mint mondta, az is kiderült az intézményi segítségnyújtás nem pótolhatja a személyes gondoskodás erejét.

Pánczél Károly az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának elnöke elmondta, hogy amíg van másfél millió székely Székelyföldön, amíg van tömbmagyarság a Csallóközben, amíg vannak magyar családok és magyar fiatalok Kecsőn, addig nem veszítettük el ezeket a területeket.

„A feladat ezért megmenteni egy felvidéki iskolát, hogy legyen perspektíva az ott élő fiatal családoknak, legyen óvoda, iskola és munkahely, hogy megmaradjon Kecső is magyarnak”

– tette hozzá az elnök.

A Lőrinc Gyula, Kecső polgármestere köszönő beszédében ismertette, hogy a helyi magyar iskolát több mint 200 éve minden történelmi időszakban meg tudták tartani, és háláját fejezte ki, amiért most a Patrióták segítségével maradhat életben az intézmény.

A kecsői gyermekek megható műsorral készültek a gálaestre, magyar verseket és népdalokat adtak elő, majd a kárpátaljai Pál István Szalonna és Bandája adott koncertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!