Csodálatos ételeket készítő asszonyságok

2019.02.26. 20:00

Jólelkűek, nagyon ügyesek és segíteni készek valamennyien

Nyugodtam mondhatjuk, hogy a legtöbb embernek vannak pótolhatatlan gasztronómiai emlékei.

Balogh Tamás

Azokra a finomságokra gondolok, amiket a kedvenc ételek, vagy a süti szavakat hallva, csodálatos emlékek jutnak az eszünkbe. Boldogság számunkra, hogy lapcsoportunk időről időre megjelentet szakácskönyveket, amelyekben kipróbált, családtagok által alaposan letesztelt ételek elkészítésének módját ajánljuk olvasóink figyelmébe. Mégpedig olyan formán, hogy a receptek beküldői is olvasóink, előfizetőink népes táborából kerülnek ki.

Lehetetlen lenne eldönteni, hogy kik lehetnek a szerencsések, akik a családon belüli hölgyek finomságaira, avagy a kedvenc vendéglők illetve a cukrászdák kínálatára gondolnak. Talán nem túlzok, hogy az első kategóriához sokkal több szeretet kapcsolódik, így az el is viszi a pálmát.

Egy különleges jó recept

Néhány évtizede még jól működő gyakorlata volt, de talán még a mai világban is előfordul, hogy az otthon ilyesmikkel is foglalkozók, többségükben valószínűleg a hölgyek, egy-egy e műfajban való „bravúros” meglepetés készítése kedvéért, az ismerőseiktől kérnek tuti tippeket.

Fakanál után tollat ragadnak

E hasábokon időről időre megjelennek ehhez hasonló felhívások, és ma már tudjuk, hogy válaszul nem csoda, hanem csodálatos dolog történik. Jólelkű, nagyon ügyes és segíteni kész hölgyek csoportja ragad tollat, vagy számítógépet, hogy elküldje a maga legjobbnak gondolt készítményeinek a leírását. Egy kis szerencsével az ajánlásaik egy míves szakácskötetet is gazdagíthatnak.

Minden alkalommal szeretve várjuk és kapjuk a jelentkezésüket.

Ők a sütit sütő asszonyságok!

Amikor a legutóbb a szerkesztőségünkbe invitáltuk őket egy kis beszélgetésre, meg is őriztük és most közreadjuk a történeteiket. A recepteket beküldő háziasszonyokat, nagymamákat faggattuk a sütő-főző titkaikról, abban bízva, hogy hasznos tippeket, tanácsokat is kapunk tőlük.

A gombócokkal bőkezű volt

Beleznai Zsuzsanna Perkátáról érkezett. A receptek mellett tanulságos élettörténetéből is megosztott velünk néhány részletet.

– Már negyvenegy éve lakok a falunkban. Kicsi gyerekkoromban is nagyon szerettem kuktáskodni, és tizenkét éves korom óta főzök. Édesapám is nagyon értett hozzá, vasárnaponként ő készítette az ebédet, és nagyon szerettem volna neki segíteni – mondta Zsuzsa kérdésünkre válaszolva. Majd azzal folytatta, hogy...

Zsuzsanna háztartási ismereteket is tanított, sőt, szakkört is vezetett

– Először, csak végignéztem a munkáját, majd azt mondta, hogy ha körülbelül el tudom mondani neki, hogy ő miből, hogyan készítette az ételt, akkor a következő vasárnap már segíthetek neki. Így kezdődött. És az egyik nyári szünetre az volt a jutalmam, hogy a családunknak én főzhettem az ebédeket! Igazi tedd-ide, tedd-oda, kukta korszakom nem is volt.

– Az első ételre nem emlékezek, de abból a sorozatból a szilvás gombócomra igen! Amíg élek nem felejtem el...Akkor az unokahúgom segített főzni, annyira elnéztük a mennyiséget, hogy a környékünkön lakóknak mindnek jutott belől (mesélte a régi esetet, még mindig belepirulva).

Beleznai Zsuzsanna (b) a hozzá hasonlóan kiváló szakács és háziasszony Tóth Ferencné és Talpai Tiborné társaságában Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Életre szóló megoldások

Ön is megtanított valakit erre a különleges szakmára?

– Kétféleképpen is. Volt egy ismerős hölgy, aki megkért rá, és sokat foglalkoztam a fejlődésével. Másrészt háztartási ismereteket is tanítottam, sőt hasonló szakkört is vezettem. Van olyan tanítványom, aki azt mondja, hogy még mindig azokat a recepteket használja, amiket tőlem kapott.

Az évek során változtatott a főzési stílusán?

– Sok mindenben váltottam, változtattam. Ez nem a mostani trendi stílusokat követő alkalmazást jelenti. Például az alapanyagok, mondjuk a lisztek terén is váltottam. Megpróbálom egy kicsit egészségesebben elkészíteni az ételeinket. A kritikát jól tűröm! Volt úgy, hogy én magam mondtam, hogy ez nem úgy sikerült, mint ahogy szoktam.

Melyik finomságot szereti a legjobban készíteni?

– A harcsapaprikást! Lehet, hogy az férfimunkaként tartjuk számon, de én nem is állok neki a halat kifogni, pucolni és felaprítani. No, az a férfiak feladata! Már a konyhakész alapanyagból készítem. A családommal együtt, nagyon szívesen fogyasztjuk, mert megszerették a főztömet. Biztosan fogukra valót főzök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában