fejlesztés

2018.03.14. 18:15

Jöhetnek az ehető csomagolások

Egy algából készült már tervben is van.

Német kutatók ugyanis északi-tengeri algából akarnak csomagolóanyagot gyártani elvihető éttermi fogásokhoz.

A komposztálható, sőt ehető csomagolóanyag kifejlesztéséről a Bremerhaveni Főiskola, a Bremerhaveni Alfred Wegener Sark- és Tengerkutató Intézet, valamint a Nordsee gyorsétteremlánc írt alá két évre szóló szerződést szerdán. A projektet a szövetségi állam is támogatja.

Frederike Reimold projektvezető szerint az új terméket kizárólag északi-tengeri algából akarják előállítani, és a növény minden részét fel akarják használni, nem csak egyes alkotóelemeit. A csomagolóanyagnak nem lehet algaíze, nem ereszthet a színe, és nem puhulhat fel túl hamar.

A német szövetségi környezetvédelmi hivatal adatai szerint Németországban 15 év alatt 110 ezer tonnáról 256 ezer tonnára nőtt a csomagolóanyag-felhasználás a vendéglátóiparban.

Környezetvédőknek aggályaik vannak a lebomló csomagolóanyagot illetően, mert az – szerintük – szemetelésre ösztönözhet (nem okoz lelkifurdalást), és problémát okozhat a hulladékszelektálásnál. Úgy vélik, a helyes irányt a többször felhasználható csomagolás jelentené.

Borítókép: Pexels

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!