gyűjtés

2019.04.21. 10:00

Indul a gombaszezon

Áprilisban a kucsmagombával és a papsapkával indul a gombaszezon, leginkább a Bakonyban érdemes keresni őket.

mw

A március meglehetősen száraz volt, de a meteorológiai előrejelzések szerint hamarosan jó eséllyel beindul a gomba növekedés és folyamatosan szedhető lesz a növény.

Vargányában és egyes szarvasgombafajtákban nagyhatalom Magyarország. Lengyelország és Olaszország számít még ide, és Erdély magasabb területein is szép számmal akadnak lelőhelyek. Az abszolút mennyiség tekintetében elmaradunk az említett két országtól, de a nálunk termő, kiváló minőségű és ízű növények jól ismertek a nemzetközi porondon is – írja a Világgazdaság. Szakértők szerint a begyűjtött gombát okvetlenül be kell vizsgáltatni, a Magyar NetGombász Egyesület honlapján megtalálható az összes szakértő elérhetősége.

A begyűjtött gombát okvetlenül be kell vizsgáltatni Fotó: pixabay

A hazai gombászberkekben egyetlen szabály betartására intik a kezdőket: fel kell ismerni a gyilkos galócát. Ez a gombafajta erős méreganyaggal rendelkezik, és ha túl is éli valaki a mérgezését, sosem lesz többé egészséges.

Az unió területén nem mindenhol, itthon az erdővédelmi és természetvédelmi szabályokat betartva szabadon szedhető a gomba. Ezért meglepő, hogy nagyon kevés hazai étterem kínálja étlapján az erdei fajtákat, inkább a pincészetekben termettet preferálják. Ennek az az oka, hogy még maguk a gombászok is vadásszák a jó recepteket, ugyanis meglehetősen kevés van belőlük.

Az erdei gombáknak fajtától függően erősebb vagy gyengébb, de sajátságos földes, enyhén kesernyés az ízük. Ezért sokan kerülik őket, csak a lágyabb, termesztett fajtákat kedvelik. De azért elmozdulni látszik a piac a különlegesebb termékek irányába, a hazai csiperke mellett egyre gyakoribb a barna kalapos, színes, az erdei fajtákhoz közelebb állók termesztése és értékesítése.

Az erdei gomba legjobb elkészítési módja a vajon pirítás és pár csepp fehérborban való párolás, majd az összeforgatás zöld fűszerekkel.

Májas és zöldséggel töltött változat

A kucsmagombának sajátos alakja és állaga miatt a konyhában is megkülönböztetett helye van. Érdemes nagyobb mennyiségben beszerezni belőle, mert frissen elkészítve és szárítva is tökéletes. Azon kevés fajta közé tartozik, amelynek sok elkészítési módja van. Például készíthető belőle zöldséges vagy májas töltött gomba. A felesleget érdemes megszárítani és a későbbiekben fűszerként használni. Fenséges lehet vele a zöldségleves, a ragu vagy a pörkölt is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában