Rendkívüli élmények

2018.03.09. 14:06

Íme pár úti tipp néhány igazán különleges helyre

Nem kimondottan turistacélpontok, ám a Föld legkülönlegesebb vidékei sok szépséget tartogatnak, alkalomadtán talán érdemes fölkerekednünk.

Mediaworks-összeállítás

Addig is azonban tartson velünk képzeletben a legek világába! – invitál minket a Vasárnap Reggel legutóbbi száma.

Virágzó sivatag

Minden bizonnyal a Chile északi részén található Atacama-sivatag az egyik legszárazabb hely a világon. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az itt működő meteorológiai állomások bizonyos területeken még sosem mértek csapadékot. Keleten ugyanis az Andok, nyugaton pedig a Parti-hegység és a csendes-óceáni Humboldt-áramlat akadályozza meg, hogy esőfelhők keletkezzenek. A parthoz közeli helyeken ugyanakkor köd kialakulhat, így egyes régiókban, a nedvességnek köszönhetően, megél néhány kaktusz. 2015 októberében különleges látványban lehetett része a látogatóknak: az erős El Niño-jelenség miatt egy nap alatt 14 évnek megfelelő mennyiségű eső hullott le, így az ott élő mályvafélék virágszőnyege borította a sivatagot.

Az Atacama-sivatag virágba borulva

Ének az esőben – egész évben

A hawaii Waialeale-hegy csúcsa lélegzetelállító látványt nyújt: úgy néz ki, mintha a felhők közé nyúlna. A hely esőrekordernek számít, az évi átlagos csapadékmennyiség ugyanis itt 11 648 liter négyzetméterenként. Egy indiai falu, Mawsynram van még versenyben a legcsapadékosabb hely címért, de míg ott a nyári monszunidőszakban zúdul le ez a tetemes mennyiségű víz, addig a hawaii hegyen tulajdonképpen mindennap zuhog.

Vízfolyások sokasága a Waialeale-hegy oldalában

Az óriások földje

A kaliforniai Redwood Nemzeti Park nem szélsőséges időjárása, hanem csodálatos természeti kincsei miatt kerülhetett be válogatásunkba. Az 1968-ban alapított park célja ugyanis az volt, hogy megóvják a parti mamutfenyőket. Bár az éghajlatváltozás komolyan veszélyezteti őket, ma még elmondható, hogy itt élnek a világ legöregebb és legmagasabb fái.

Az egyik óriás lába alatt

Fogcsikorgató hideg

Sehol másutt a világon nem mértek még hidegebbet, mint az Antarktiszon található, 4053 méteres hegycsúcson. Az átlaghőmérséklet itt bizony mínusz 70 fok, így aztán jó ideje ez a leghidegebb hely a Földön. Nem megszokott úti cél, de az tény, hogy lenyűgöző látványt nyújt! Ami a lakott településeket illeti, köztük a győztes a Jakutföldön található, több száz fős lakossággal büszkélkedő Ojmjakon, ahol -65,4 fok volt a hivatalosan mért legalacsonyabb hőmérséklet. Nos, nem szívesen lennénk itt diákok, nekik ugyanis -52 fokig kötelező iskolába menni – ehhez képest semmiségnek tűnik az elmúlt hetekben itthon tapasztalt hideg.

Egy régi fahíd Ojmjakon közelében

Borítóképünkön jakut lovak Ojmjakon közelében

Képek forrása: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!