tippek

2019.12.06. 13:00

Így lehet meghitt hangulat a lakásban

A gyertyák hozzátartoznak az ünnephez. Fokozhatjuk a hatásukat néhány apró trükkel.

Forrás: Shutterstock

A Vasárnap Reggel összegyűjtötte, mire érdemes figyelni.

Mielőtt meggyújtaná a gyertyát, vágjon le egy 10-15 mm-es darabot a kanócból. Így az nem dől el, nem hajlik bele a folyékony viaszba, és a gyertya tovább, illetve egyenletesebben ég.

Emellett nem lesz kormos a mécsestartó üvege sem.

Sokáig

Az üvegben lévő illatgyertyát érdemes minél hosszabb ideig égetni, vagy legalább addig, amíg a kanóc körüli rész egyenletesen meg nem olvad. Ettől ugyanis a viasz felülete egyenletes lesz, és elkerülhető az úgynevezett tölcsérhatás. Fontos ügyelni továbbá arra is, hogy ha több gyertyát használ, akkor az egyes darabok között legalább 10 cm legyen a távolság! Ez azért lényeges, mert a láng megolvasztja a túl közel lévő gyertyák szélét, ami szintén a viasz megfolyásához vezet.

Hűtve, sózva

Talán furcsán hangzik, de ha használat előtt néhány órára beteszi a mélyhűtőbe a gyertyát, tovább ég majd. A teamécseseknél ezzel a módszerrel megduplázhatja, míg a tömbgyertyánál akár megháromszorozhatja az élettartamot. Ha pedig legalább 2 órán keresztül sós vízben áztatja, akkor száradás után egyenletesen fog égni a gyertya, és nem csöpög majd róla a viasz.

Tisztítás

A poros, koszos gyertyákat óvatosan törölje át alkoholba mártott ronggyal.

Még hangulatosabb

Az illatosított – például vaníliás, narancsos – gyertya a hangulatát is befolyásolja, és segíthet ellazulni egy-egy fárasztó nap után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!