Praktika

2020.03.11. 13:06

Így készítsen tökéletes rántottát

Az egyik legkedveltebb tojásos reggeli.

Forrás: Shutterstock

Ám bármennyire is tűnik elronthatatlannak, olykor előfordul, hogy nem sikerül tökéletesre. A Vidék íze összegyűjtötte a tökéletes rántotta 6 titkát.

1. Ne adjon hozzá tejet!

Lehetőleg tanyasi tojást használjon, mert ennek a legszebb a sárgája. A tojás felveréséhez ne adjon hozzá vizet, tejet vagy tejszínt, mert ezektől a rántotta kiszárad, ahelyett hogy laza lenne. Egy pici tejföllel dúsíthatja, ettől krémes állagú marad.

2. Ne hagyja állni az elkevert tojást!

Tegye fel a serpenyőt a tűzre, és csak utána kezdje el verni a tojást, hogy rögtön ráönthesse a már kellően felhevült zsiradékra. Máskülönben állás közben elszállnak a felveréskor a tojásba juttatott légbuborékok és a rántotta elveszíti a lazaságát.

3. Ne siesse el a fűszerezést!

A túl korán hozzáadott sótól és borstól a tojás elkezd vizesedni. Ezért csak felhabosítás után ízesítse a fűszerekkel.

4. Állítsa be a sütési hőmérsékletet!

Miután a meleg serpenyőbe öntötte a tojásos keveréket, a közepesnél valamivel alacsonyabb fokozaton hagyja megszilárdulni, hogy szaftos maradjon.

5. Kívülről befelé kevergesse!

Mindig a serpenyő széléről a közepe felé haladva dolgozzon egy lapos fakanállal vagy műanyag lapáttal, mert a tojás a széleken előbb megszilárdul. Nagyobb darabos rántottához előbb hagyja kissé megdermedni a serpenyőbe öntött keveréket.

6. Tálalja meleg tányéron!

A rántotta gyorsan kihűl, és hidegen kevésbé élvezetes. Mikróban egyszerűen fel tudja melegíteni a tányérokat 90 másodperc alatt.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!