Nyári lehetőség

2018.05.25. 06:53

Idén is várják a gyerekeket a honvédelmi táborok

Összesen 1200 gyermek táboroztatására különböző tematikájú - például "harcos", hadtörténeti, búvár, légierős, sport - honvédelmi táborokat szervez a 12-18 éves fiataloknak több településen a Magyar Honvédség.

A „honvédelmi tábor” megnevezés a Magyar Honvédség levédett, más által nem használható védjegye. A sereg korábban is szervezett honvédelmi jellegű táborokat, de „honvédelmi tábor” először 2016-ban volt – fejtette ki a Honvédelmi Minisztérium az MTI megkeresésére.

A tavalyi, 2017-es kérdőívek alapján a megkérdezettek 97 százaléka úgy nyilatkozott, hogy jól tudott alkalmazkodni a katonás rendhez. Csupán a fiatalok három százaléka említette azt, hogy nehezen alkalmazkodott a kötöttségekhez és szabályokhoz. Hozzátették:

A résztvevők több mint kétharmada kiválóra értékelte a programokat.

Kitértek arra is, hogy a magyarországi szervezetek által működtetett táborokat a Táborfigyelő weboldal saját szempontok (például részvételi arány, tematika, programok sokszínűsége) alapján értékeli és rangsorolja. A Táborfigyelő hivatalos online elemzése szerint az idei táborokba jelentkezők számából azt már tudni lehet, hogy a honvédelmi táborok és az egyéb katonai jellegű táborok népszerűsége várhatóan rekordokat dönt 2018-ban, és holtversenyben az idegen nyelvi táborokkal a második legnépszerűbb.

Idén nyáron Kaposváron, Csobánkán, Várpalotán, Hódmezővásárhelyen, Kecskeméten, Sárváron, Debrecen-Hajdúhadházán, Szolnokon, Székesfehérváron, Orosházán, Szentesen, Balatonakarattyán tartanak táborokat. Választani lehet a többi között logisztikus, hagyományőrző, hadtörténeti, „harcos”, légierős, sport, búvár, vitorlás és e-sport tematikájú táborok közül. Mint kiemelték:

A táborok olyan programokat kínálnak, amelyek kiszakítják a fiatalokat az elektronikus térből, a számítógépek, okostelefonok, tabletek világából, így megtapasztalhatják, hogy van élet a „mobilon”, a digitális világon túl is.

Ezekben a résztvevők a mindennapoktól eltérő, annál feszesebb, de nem extrém környezetbe kerülnek, ahol a feladatok során szembesülhetnek fizikai-pszichikai képességeikkel és gyakran azok korlátaival.

A honvédelmi táborok fő célkitűzése a hazafias és honvédelmi nevelés, az értékközvetítés és értékteremtés, a honvédség népszerűsítése és feladatainak bemutatása, a közösségformálás és a bajtársiasság eszmeiségének bemutatása, továbbá a pályaorientáció és a katonai pályára irányítás.

Azt írták, a táborok programjában több „katonás” napirendi pont (például ébresztő, reggeli torna, tisztálkodás, körletrend-kialakítás, jelentések, alakzatban mozgás) is szerepel. Tartanak airsoft/paintball foglalkozásokat, a fiatalok megismerkednek az álcázási alapismeretekkel, túlélési és víztisztító technikákkal, emellett vannak különböző sportversenyek, éjszakai menetgyakorlatok és a tájékozódás elsajátítását célzó térképolvasási feladatok.

A táborokat szervező és vezető (táboroztató) szakembereket a Magyar Honvédség biztosítja. A jelentkezések és a tájékoztatás érdekében létrehozták a központi Honvédelmi tábor nevű közösségi oldalt. További információ a Magyar Honvédség hivatalos weboldalán található.

Borítóképünkön az egyik tavalyi várpalotai turnus részvevői.

Forrás: Facebook

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!