sokoldalú

2018.09.27. 06:06

Hogyan szépít az Aloe vera?

A manapság újra népszerűvé vált csodanövényt az ókorban szinte istenként tisztelték.

Woman applying an aloe vera leaf on the skin. GARO/PHANIE

A trópusi tájakon őshonos, a liliomfélék családjába tartozó Aloe verát évezredek óta használják gyógynövényként – olvasható a Vasárnap Reggelben. Magas vitamin-, ásványianyag- és nyomelemtartalma, valamint a bőrre gyakorolt, jótékony hatása tette közkedveltté. Az ősi kultúrákban szinte istenként tisztelték, és nemcsak emiatt, hanem mert húsa remek tápláléknak és szomjoltónak bizonyult, járványok idején pedig sokféle bajt orvosolt. Írásos emlékek ezzel kapcsolatban már az ókori Egyiptomból is maradtak ránk.

Ebben segít

Számos probléma esetében figyeltek meg javulást az Aloe vera alkalmazása közben vagy után. Rendkívül eredményesnek bizonyult például a különböző bőrbetegségek, az ekcéma, az égési sérülések, a sebek és a pattanások kezelésében. Általános immunerősítő hatása mellett a szájüregi gyulladásokra és az ízületi bajokra is hatékony gyógyír. Nyugtató, gyulladáscsökkentő, gombaölő és regeneráló hatásának köszönhetően a szépségipar egyre szélesebb körben alkalmazza.

Hajra

Hajmosás után hetente egyszer végezzen fejmasszázst a kinyert géllel 8-10 percen át. Körkörös, finom mozdulatokkal dolgozva többször masszírozza át a fejét az ujjbegyeivel, a homlokától kezdve egészen a tarkójáig. Ez serkenti a vérkeringést, ápolja a fejbőrt és a hajhagymákat.

Arcra

Egy tálkában keverjen össze 50 ml natúr Aloe vera levet (kapható a bioboltokban), 4 evőkanál túrót, valamint 2 evőkanál tejet. A hozzávalókat dolgozza kenhető állagúra, majd vigye fel a megtisztított bőrre, és hagyja hatni fél órán át. Végül langyos vízzel, kíméletesen mossa le az arcáról. Ez a frissítő, nyugtató arcmaszk kiváló gyógyír a fáradt, igénybe vett bőr számára.

A fiatalos dekoltázsért

Törje le a növény egyik levelét, és nyomkodja ki a belsejét. Keverje össze ½ db meghámozott, lereszelt uborkával, majd pürésítse. Kenje a dekoltázsára a keveréket, és hagyja hatni 25 percig.

Borítókép: GARO / PHANIE / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!