érdemes kipróbálni

2018.09.29. 19:02

Hét bevált tipp, hogy több ideje legyen olvasni

Az ősz amúgy is kedvez az olvasásnak, hiszen egy fárasztó nap után jól esik bekuckózni egy plédbe, egy finom tea és egy jó könyv társaságában.

Az új év beköszöntével gyakran teszünk olyan fogadalmakat, amit azonban nem mindig sikerül betartani, sőt sokszor év vége felé közeledve jut csak eszünkbe a be nem tartott ígéret. Ha idén azt fogadta meg, hogy többet fog olvasni, vagy éppen kitűzött maga elé egy célt, hogy márpedig öt könyvet elolvas idén, jó hírünk van. Jelen cikk szerzője ugyanis eddig jól teljesítette fogadalmát, így bevált tippeket tud adni, hogyan legyen több ideje olvasni.

Az ősz amúgy is kedvez az olvasásnak, hiszen egy fárasztó nap után jól esik bekuckózni egy plédbe, egy finom tea és egy jó könyv társaságában. Ha pedig inkább kimozdulnánk, szerencsére idén ősszel is szerveznek különböző kulturális rendezvényeket, amellyel a könyvet és az olvasást népszerűsítik.

Válasszon jól!

Talán banálisnak tűnik a tanács, de olyan könyvet olvassunk, amire kíváncsiak vagyunk, amit jó szívvel veszünk a kezünkbe. Ha pedig egy könyv nem tetszik, tegyük nyugodtan félre. Könnyen megeshet, hogy az adott hangulatunkban, élethelyzetünkben nem aktuális a mondanivalója. Később újra elővehetjük, megpróbálkozhatunk vele, de ha mégsem akkor sem történik semmi. A könyv nem fog megharagudni ezért.

Ébredjen könyvvel!

Még ki sem nyitotta teljesen a szemét, de már a telefont nyomkodja? Mi lenne, ha inkább könyvet lapozgatna? Ne nyomja meg a szundi gombot, hanem ez idő alatt olvasson kicsit akár az ágyban, akár egy kávé vagy tea mellett. Jobban indul az egész nap, ha van reggel tízpercnyi ideje, amit csendben, nyugodtan eltölthet.

Olvasson a buszon!

Ha rendszeresen tömegközlekedéssel megyünk munkába, iskolába sok időt töltünk a buszon. Ez idő alatt akár olvashatnánk is. Sok-sok oldalt lehet elolvasni egy félórás út alatt. Persze azért néha pillantsunk fel, nehogy rossz helyen szálljunk le (megtörtént eset).

A könyv legyen velünk!

Az egyik legjobb tipp arra, hogyan olvassunk többet, hogy mindig legyen nálunk könyv. Persze ne az ezeroldalas regényeket cipeljük magunkkal, de legyen mindig nálunk olvasnivaló akár e-könyv formájában. Az iskolában, az orvosnál, a postán, a hivatalban bárhol akadhat tízpercünk amit amúgy várakozással, bosszankodással vagy telefon nyomkodással töltenénk, ehelyett olvashatnánk is.

Néha öt perc is elég

Egészségünkre nézve nagyon káros az ülőmunka, ezért ajánlott óránként felállni és kinyújtóztatni tagjainkat. Igyunk ilyenkor egy pohár vizet, menjünk a friss levegőre és kukkantsunk bele az éppen aktuális könyvünkbe. Ez segít kicsit kizökkenni és új ötleteket is adhat. Az órát azonban figyeljük, nehogy a főnök szakítsa meg a szünetünket.

Ahová a király is gyalog jár...

oda akár könyvet is vihetnénk. Régen az illemhelyen az emberek a tusfürdő címkéjét olvasták, ma már inkább a telefont nyomkodják, de ehelyett akár olvasni is lehetne.

Motiváló közösség

Keressünk olyan embereket, akik szeretnek olvasni, könyvekről beszélgetni. Kiváló példa erre Szabados Ágnes Nincs időm olvasni kihívása és mozgalom köré szerveződő Facebook-csoport. Elég csupán csatlakozni a csoporthoz, hogy a hírfolyamunkban könyvek is felbukkanjanak. Ha pedig azt látjuk, másoknak sikerül időt szakítani az olvasásra, az igazán motiváló tud lenni.

Borítókép és fotó: maszol.ro

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!