KAMASZKOR

2019.01.27. 11:00

Ha már szőrt növeszt, ingerlékenyebb lesz

A kamaszkor gyakran sokkal hamarabb elkezdődik, mint arra a szülő számít, s így felkészületlenül érik a változások. Néha jóval tovább is tart, mint az előző generáció idején.

Budavári Kata

A kamaszkornak nem olyan egyértelműek a jelei, mint egy tüszős mandulagyulladásnak, mondja dr. Horváth Gábor szekszárdi házi gyermekorvos. Az első változások, így például a piheszerű szőrszálak megjelenése a kislányok hónaljában, már az általános iskola második osztályában is előfordulhat. Mint ahogy manapság az is egyre gyakoribb, hogy valaki már kilenc-tíz évesen menstruál. Ez a felnőtté válásban jelentős lépés egyébként jellemzően tizenegy-tizenkét-tizenhárom éves korban következik be, de tény, hogy a gyerekek egyre hamarabb serdülnek.

A gyermek testi változásai persze a szülőket kevésbé viselik meg, mint az a lelki labilitás, amely jellemző lehet már a kiskamaszokra is. Ha tehát a csemeténk indokolatlanul ingerlékeny, és szintén indokolatlannak látszó módon szőrt növeszt olyan helyeken, ahol azt korábban nem tette, gyanakodhatunk, hogy bizony innentől kezdve egy kiskamasszal élünk egy háztartásban, még akkor is, ha sarjunk mindössze kilencéves.

Dr. Horváth Gábor szerint ilyenkor egyet tehetünk: jó képet vágunk a dologhoz.

– Hagyjuk, hogy kibontakoztathassa az egyéniségét, nem biztos, hogy mindig mi, felnőttek gondolkodunk helyesen – állítja az orvos. Hozzáteszi ugyanakkor azt is, hogy mindez bizonyos határokon belül működik csupán. Példaként saját kamaszkorát hozta, amely mintha nem is lett volna. Közte és édesanyja között ugyanis semmilyen konfliktus nem alakult ki. – Az én anyukám olyan volt, hogy nem lehetett vele összeveszni, mindig megértett – meséli.

Valószínűleg ez lehet a megoldás kulcsa: ha megértőek vagyunk, gyermekünk kevésbé zárkózik el tőlünk, a továbbiakban is szívesen beavat minket a dolgaiba. – Tanítsuk meg a gyereknek, hogy legyen nyitott a világra, motiváljuk őt – tanácsolja dr. Horváth Gábor. Konkrét javallata pedig az, hogy a szülőnek és a gyermeknek legyenek olyan közös programjai, amelyek élvezetesek, és amelyekből tanulni is lehet. Ez lehet túra a természetben, színház- vagy mozielőadás. A lényeg, hogy valódi kikapcsolódást jelentsen, és tágítsa a csemete látókörét.

Közös programot szervezni egy kilenc-tíz évessel nyilván könnyebb, mint egy tizenhat évessel, aki elsősorban a barátaival szeretne lenni. Ez érthető, ám az kevésbé, ha ezek a barátságok mindössze a virtuális valóságra terjednek ki. A gyermekorvos elmesélte, hogy egyszer hosszan figyelt egy tízfős, tinédzserekből álló társaságot. Amikor meglátta őket, először azt hitte, beszélgetnek, ugyanis körben, egymás mellett álltak, csak aztán vette észre, hogy mindegyikük a telefonját nyomkodja.

Dr. Horváth Gábor szerint a tabletnek, telefonnak megvan a maga létjogosultsága, ugyanakkor használatuk komoly veszélyeket hordoz magában. Erre elsősorban a szülőknek kell ráébreszteniük a gyerekeket. Természetesen csak megértéssel, szeretettel lehet eredményt elérni ezen a téren is. A felnőttnek kell tudatosítania magában, hogy fia, lánya bizonytalansága a hormonrendszer változásaiból fakad, és hogy amint ezen túl lesz, gyermeke is megértéssel fordul majd felé.

A lányok hamarabb érnek, mint a fiúk

A serdülőkor vagy pubertás tíz-tizenkét éves korban kezdődik, a leglátványosabb változások, amikor a gyermekből szemre tényleg felnőtt lesz, tizenhat-tizennyolc éves korban következnek be.

A lányok általában hamarabb érnek, mint a fiúk. A kislányoknál általában a mellnövekedés a kamaszkor első jele, de nem mindenkinél. A fiúknál a látványos növekedés és izmosodás, továbbá a hang mélyülése mutatja, hogy a kisfiúból hamarosan férfi lesz. A szőrnövekedés, a pattanások megjelenése, az erőteljesebb testszag is a tinédzserkor velejárója.

Emellett a kamaszok gyakran lázadnak, hiszen két világ közt találják magukat: még nem felnőttek, de már nem is teljesen gyerekek. Fontos – igaz, más életszakaszban is –, hogy a szülők jó példát mutassanak gyermekeiknek. A pubertás a húszas évek elejére befejeződik.

vezető képünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!