egyedül nehezebb

2019.09.15. 17:19

Gyorsabban gyógyul, akit látogatnak

Főként az idős betegeknél fontos az élmények megosztása, a lelki segítség, hogy legyen miért vagy kiért meggyógyulnia.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Syda Productions

Az a beteg, akit nem látogatnak, nehezebben vagy egyáltalán nem gyógyul meg – erre jutott egy friss felmérés.

A világon először mérték fel átfogóan, hogy mennyien látogatják a betegeket a kórházakban. Egy brit betegjogi szervezet végezte a munkát, és kiderült: Angliában öt betegből kettőnek soha sincs látogatója. Ezek a páciensek hosszabb ideig gyógyulnak, aminek sok egyéb tényező mellett két fontos negatív hatása is van: egyrészt kezelésük tovább tart, másrészt többe kerül. De mi a helyzet Magyarországon? Nálunk leginkább az időseket érinti ez a probléma, de hogy milyen mértékben, arról pontos adatok eddig nem jelentek meg.

„Tény, hogy az idős betegeket ritkábban és rövidebb ideig látogatják” – mondta a Borsnak dr. Bense Tamás háziorvos.

A lényeg, hogy az idős, rokonok nélkül maradt betegeknek legyen miért vagy kiért meggyógyulnia.

„Vannak különböző szociális szolgáltatások, amelyek lelki segítséget nyújtanak a betegeknek, láthatóan pozitív irányba befolyásolva a gyógyulásukat” – magyarázta az orvos, és hozzátette: már önmagában az is sokat jelent egy magányosan fekvő páciensnek, ha a kezelőorvosai konzultálnak vele.

„Főként az idős betegeknél fontos az élmények, történetek megosztása. Ha ezeket hallgatja a beteg, elkezdi tornáztatni az agyát, emlékezni kezd és gondolkodni. Amikor a látogatás véget ér, az emlékekből tovább táplálkozik. Ha ezek az ingerek nem érik, hamar felgyorsul a leépülés, ráadásul pszichésen megéli, hogy feleslegessé vált” – zárta szavait a szakember.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!