Tengeri herkentyűk a piacon

2019.08.17. 14:00

Gusztusos jégágyon garnéla, polip, cápa, makréla, kagyló

Megjöttek a tengeri halak. Azt is mondhatnánk, hiánypótlásról van szó, hiszen Dunaújvárosban eddig nem lehetet tengeri herkentyűket vásárolni.

Agárdy Csaba

A Piac téri hal-, vad- és füstöltáru bolt ezt most magára vállalta.

Elsőre kockázatos vállalkozásnak tűnik a dolog, hiszen az Európai Unióban Magyarországon a legkisebb az egy főre jutó halfogyasztás, mindössze hat kiló, amíg az első helyen álló portugálok ötvenöt kilónál is többet fogyasztanak. A tengervíziek esetében még rosszabb a helyzet, ami annak is tulajdonítható, hogy hazánknak nincsen tengere. Viszont az is igaz, hogy honfitársaink nagyon szívesen utaznak tengerpartra (Horvátország, Olaszország), és ezeken a helyeken nagyon szívesen fogyasztanak a tenger gyümölcseiből. Vagyis biztos, hogy itthon is van kereslet a tengeri halak iránt. Az a kérdés azonban mindenképpen felvetendő, hogy mekkora a fizetőképes kereslet ezekre a halfajokra, és mindenféle tengerben élő állatokra, mivel az áruk nem mondható olcsónak. Az árukínálat remeknek tűnik, hiszen – egyebek között – polip, makréla, garnélarák, macskacápa, ajakos hal, arany durbincs, vörös tonhalfilé, borotvakagyló és tengeri süllő is kapható.

Különösen az ínyencek fogadják örömmel a hírt, hogy megjelentek a piacon Fotó: a szerző

Szalka Józsefet, a Piac téri halüzlet vezetőjét kérdeztük arról, miért vágott bele az elsőre kockázatosnak tűnő üzletbe:

– Tudom, hogy kockázatos, mert nem olcsó dolog a tengeri hal. Negyvenfélét tudok beszerezni, de közülük többet csak megrendelésre hozatok, az ára miatt, mert nekem is előleget kell leraknom. Viszont azt örömmel mondhatom, hogy három napja áruljuk ezeket a termékeket, és több fajta hal is gyorsan elfogyott, sokkal nagyobb az igény a tengeri halak iránt, mint amire számítottam. Most azon gondolkodom, hogy nem a magyarországi nagykereskedésekben szerzem majd be az árut, hanem Olaszországból, ott jó kapcsolatokkal rendelkezünk, mivel mi is szállítottunk halat hozzájuk. Ezzel némileg csökkenteni tudnánk az árainkat.

Jótékony hatásuk van a szervezetre

A tengeri halak fogyasztása kifejezetten egészséges, pozitív hatásait már többször bebizonyították. Érdemes minél gyakrabban fogyasztanunk ezeket, a tengeri halak ráadásul változatosságot hozhatnak konyhánkba, illetve azok is bátran kísérletezhetnek velük, akik a kevésbé szálkás fajtákat kedvelik. A tengeri halak magas fehérje-, omega 3 zsírsav- és D-vitamin-tartalmúak, ami kifejezetten előnyös a szervezetnek. Alacsony a koleszterintartalmuk, könnyen emészthetők, kíméletes fehérjeforrások. Az elkészítéskor érdemes csak süt­ni vagy párolni, hogy megőrizzék értékes anyagaikat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában