Kalandra fel!

2021.04.02. 14:01

Friss levegő, nyugalom és csodás látvány várja a túrázókat az erdőben

A tavaszi napsütéses idő megérkeztével érdemes kimenekülni a négy fal közül egy kis természetközeli élmény érdekében. A túrázás az egyik legnépszerűbb és legkevesebb anyagi befektetést igénylő kikapcsolódási forma. Ezt ráadásul a mostani helyzetben is megtehetjük.

Forrás: Shutterstock

Ha gyalog jár a munkahelyére vagy vásárolni, nem jelenti azt, hogy túrázik. Az ilyen jellegű séta csupán a hétköznapi élet része, a létfenntartáshoz szükséges cselekvés. A túrázás ott kezdődik, amikor kizárólag szórakozási és kikapcsolódási céllal tesz meg gyalog bizonyos távokat. Az a szép a természetjárásban, hogy lehet egyéni mozgásforma, igazi „énidő” vagy szuper közösségi élmény is családtagokkal – írja a Fanny magazin nyomán a Vasárnap Reggel.

Igazi sport

A túrázás manapság legnépszerűbb verziója a teljesítménytúrázás, amely komoly sportértékkel rendelkezik. Valódi versenyélményt is nyújthat, ha valaki szereti másokkal összemérni magát. A teljesítménytúrázás hazánkban még viszonylag fiatal sportág. A nyolcvanas években szervezték az első ilyen túrákat (Kinizsi 100, Gerecse 50). A túrázáson belül ez speciális ágazat, hiszen nem ön dönti el, merre megy, hanem a szervezők által kijelölt útvonalon kell végighaladnia meghatározott időn belül. A sikeres teljesítéshez a szintidőn belüli beérkezésen kívül az útvonalon elhelyezett ellenőrzőpontok érintése is szükséges. Ezeken az állomásokon megkapja a menetlevelébe az igazolást a pályaőröktől. A megállókban nemcsak igazolást gyűjteni és pihenni, de „tankolni” is lehet. A szervezők gyakran készülnek különféle frissítőkkel és ennivalóval is – kis szendvics, gyümölcs, cukorka, nápolyi.

A teljesítménytúrák célja a résztvevők fizikai és mentális teljesítőképességének, erőnlétének, kitartásának növelése és a rendszeres mozgás, valamint a természet szeretetének népszerűsítése. Bár az első versenyeket 100 és 50 kilométeres távon rendezték, a hatalmas népszerűségnek köszönhetően ma már számos táv közül lehet választani. Így nem kell rögtön 20 órát bandukolnia, hanem rövidebb, 10-20 kilométeres távon is kezdhet.

Csak egy kis kalandvágy kell

Nincs oka aggódni, ha még sosem bóklászott úgy igazán az erdőben, és hegymászói előképzettségre sincs szüksége. Az útvonalak mindenki számára teljesíthetők, aki képes egyhuzamban több órát gyalogolni. Nem árt, ha a térképolvasási ismereteit felfrissíti. Mindenképp legyen önnél feltöltött telefon, amelyre már letöltött túrázásra specializálódott appokat térképpel és GPS-funkciókkal. Ez ma már nem elérhetetlen dolog. A térképismeret, az iránytűhasználat ennek ellenére azért jó, mert nem biztos, hogy mindenhol van az erdőben térerő. Jó, ha van önnél bicska, gyufa, elemlámpa és egészségügyi csomag.

Mi lesz, ha eltéved?

A horrorfilmek kezdődnek olykor úgy, hogy valaki vagy valakik eltévednek az erdőben. Ez valóban nem lenne túl kellemes, de elkerülhető néhány alapvető szabály betartásával. Gondoljon csak bele, a mesékben is mindig akkor kezdődik a baj, ha letérnek a kijelölt útról, mert az egyik szereplő úgy gondolja: „tudok egy rövidebb utat”, vagy esetleg valaki elcsatangol, netán lemarad a csoporttól.

A legfontosabb szabályok:

  • Soha ne menjen felkészületlenül, rendelkezzen minimális ismerettel a szükséges eszközökről – térkép, iránytű stb. Időnként álljon meg, vegye elő a térképet és nézze meg, éppen hol tartózkodik.
  • Ne térjen le a jelzett turistaútról, ne próbáljon levágni az útból. Ha bemegy az erdő sűrűjébe, ahol minden „egyforma”, könnyen elveszítheti a nyomot, hogy melyik irányból is jött.
  • Mindig legyen résen, ne bambuljon. Figyelje, merre megy az út, hol van a következő felfestés az útkereszteződésekben. Könnyen előfordulhat, hogy lekopik egy-egy jelzés. Ha nem figyel arra, hogy lassan jönnie kéne a következő jelnek, nagyon messzire is elmehet a rossz irányba.
  • Ha a családból többen részt vesznek a túrán, akkor mindig legyen egy vezető, akit követnek, és végig mozogjanak együtt.
  • Amennyiben kisebb gyerekekkel ered útnak, soha ne hagyja őket még egy percre sem felügyelet nélkül. A kicsik pillanatok alatt el tudnak kóborolni, akár egy lepkét követve vagy virágot szedve, és máris eltűnhetnek a szeme elől.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!