egy csipetnyi praktika

2019.06.21. 20:08

Főzési tippek a nagymamáktól

Számos jó tanács van nagymamáink tarsolyában, amelyeket a rutin és az évek támasztanak alá.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Tatyana Vyc

Az Origo összeállított pár tuti tippet:

1. Ráérünk még kísérletezni!

Amikor új receptet próbálunk ki, mindig kövessük az utasításokat. Így legközelebb már biztosan fogjuk tudni, mit változtassunk, hogy a saját igényünkre szabjuk.

Kísérletezni ráérünk még. Sőt, kell is!

2. Türelem!

A rohanás csak káoszt szül. Kihagyunk lépéseket, rendetlenséget teszünk magunk körül, kifelejtünk hozzávalókat, és még sorolhatnám.

Persze vannak olyan konyhai trükkök, amelyekkel lehet némi időt spórolni, de amikor a recept lassú tűzön való pirítást ír, meg húsz perc pihenőt a tésztának, akkor igenis legyünk türelmesek!

3. Ne ültessük kispadra az ecetet!

A lencse-, a bab- vagy a húsleves alapú ételek készítésekor se feledkezzünk meg az ecetről. De akár a citrom frissen facsart levét is használhatjuk.

A lényeg, hogy mindössze fél kiskanállal adjunk a leveshez.

Ennyi bőven elég. Egycseppnyi savasság ugyanis életre kelti az ételeket.

4. Mindig készüljünk fel a váratlan látogatókra!

Ha mamához megyünk, ő mindig meg tud kínálni valamivel. Van sütemény a spejzben, szörp a hűtőben és egy kis cukor a bal zsebében. Mindig! És őszintén: olyan jóleső érzés, hogy számít ránk. Éppen ezért tegyünk mi is így: mindig legyen egy kis finomság a spejzben, hogy meg tudjuk örvendeztetni a vendégeket.

5. Mossuk meg a rizst főzés előtt

Az arab konyhában közismert, hogy a rizst legalább fél órára be kell áztatni főzés előtt, miután jól átmostuk. Egy kis só és bors, na meg néhány fűszernövény a vízbe, így a rizsünk finom puha, nem pedig fullasztó és ízetlen lesz.

Sőt, ha igazán jó rizst akarunk készíteni, akkor kókusztejben főzzük meg. A jamaicai nagymamák bizony erre esküsznek.

6. Így lesz még finomabb a krumplipüré

Érdemes több kiegészítést használni a krumplipüréhez is. A karórépa például csodát tesz vele. Főzzük meg a krumplival együtt, majd jól dolgozzuk össze.

7. Lisztes baconszalonna?

Ha egy pici lisztet szórunk a baconre, kevésbé zsíros, és sokkal ropogósabb lesz.

8. Könnyű elkerülni a rendetlenséget

Ha minden munkafolyamat után elmossuk a használt edényeket, és elpakoljuk a felesleges alapanyagokat,

nem kell főzés után még órákat töltenünk a pakolászással is.

Ez egy aranyigazság a hétköznapokban is: ha rendet tartunk magunk körül, akkor nem válik sürgetővé és nem lesz fárasztó a nagytakarítás.

Összességében: nem véletlenül mondják azt, hogy ha elutazunk valahová, és igazi, hagyományos, helyi ételeket akarunk kóstolni, akkor keressünk egy nagymamát. Senki nem tudja olyan jól elkészíteni, mint ő.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!