Nagyobb a jelentősége, mint valaha

2021.04.22. 07:00

Föld napja – túl az 50-en

1970 óta tartják számon – bár ekkor még márciusra időzítették – a Föld napját, mint jeles napot, amely bolygónk megóvására hivatott felhívni a figyelmet. Erre pedig talán nagyobb szükség van, mint valaha.A kezdeményezést egy amerikai diák indította útjára. Akciója szépen kinőtte magát, hiszen világviszonylatban idén ünnepeljük az 51. Föld napját, ha csak hazánkat nézzük, akkor is már a 31. alkalom lesz a mai nap. Április 22-ét 2009-ben nyilvánította az ENSZ „Földanya Nemzetközi Napjává” és 175 országban ünneplik. A mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” A mozgalomhoz Magyarország az elsők között csatlakozott 1990-ben. Ilyenkor országszerte különféle eseményeket rendeznek, amelyekkel felhívják a figyelmet bolygónk természeti környezetének megóvására. Ezekhez az akciókhoz különböző cégek is csatlakoznak, sőt, olykor ők maguk indítanak kampányokat. Az ehhez a naphoz köthető egyik legnagyobb akció, 2018-ban indult, amelynek témája a műanyagmentes világ volt. Manapság a klímavédelem a legégetőbb kérdéskör, amelyet sokan sokféleképpen igyekeznek megoldani. Az egyik nagy olajipari cég karbonsemleges tankolással csábítja az autósokat, de van olyan vállalat, amely az újrahasznosításban látja a bolygó megmentésének zálogát. [eadvert] A jelenleg is tartó Covid-válság talán a legjobb példa: amikor tavaly tavasszal a Covid-19 vírus leuralta a komplett bolygót, és minden bezárt, ezzel párhuzamosan a természet fellélegzett. A világhálót ellepték azok a felvételek, amelyek bemutatták, mennyire szabadon burjánzik az élet a Földön, emberi beavatkozás nélkül is. A vizeink és a levegő is tisztább lett, a planéta elkezdte megtisztítani saját magát. Ha valami, ez intő jel lehet a Földön élő több mint 7 milliárd embernek, hogy ne csak ezen a napon, hanem amikor csak lehetőségünk van rá, tegyünk élőhelyünkért. És azért, hogy amikor evilági létünk a végéhez ér, továbbadhassuk utódainknak azt, amit amúgy is pusztán kölcsönbe kaptunk.

Morva Dávid

A kezdeményezést egy amerikai diák indította útjára. Akciója szépen kinőtte magát, hiszen világviszonylatban idén ünnepeljük az 51. Föld napját, ha csak hazánkat nézzük, akkor is már a 31. alkalom lesz a mai nap.

Április 22-ét 2009-ben nyilvánította az ENSZ „Földanya Nemzetközi Napjává” és 175 országban ünneplik. A mozgalom egyik jelmondata:

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

A mozgalomhoz Magyarország az elsők között csatlakozott 1990-ben. Ilyenkor országszerte különféle eseményeket rendeznek, amelyekkel felhívják a figyelmet bolygónk természeti környezetének megóvására. Ezekhez az akciókhoz különböző cégek is csatlakoznak, sőt, olykor ők maguk indítanak kampányokat. Az ehhez a naphoz köthető egyik legnagyobb akció, 2018-ban indult, amelynek témája a műanyagmentes világ volt.

Manapság a klímavédelem a legégetőbb kérdéskör, amelyet sokan sokféleképpen igyekeznek megoldani. Az egyik nagy olajipari cég karbonsemleges tankolással csábítja az autósokat, de van olyan vállalat, amely az újrahasznosításban látja a bolygó megmentésének zálogát.

A jelenleg is tartó Covid-válság talán a legjobb példa: amikor tavaly tavasszal a Covid-19 vírus leuralta a komplett bolygót, és minden bezárt, ezzel párhuzamosan a természet fellélegzett. A világhálót ellepték azok a felvételek, amelyek bemutatták, mennyire szabadon burjánzik az élet a Földön, emberi beavatkozás nélkül is. A vizeink és a levegő is tisztább lett, a planéta elkezdte megtisztítani saját magát.

Ha valami, ez intő jel lehet a Földön élő több mint 7 milliárd embernek, hogy ne csak ezen a napon, hanem amikor csak lehetőségünk van rá, tegyünk élőhelyünkért. És azért, hogy amikor evilági létünk a végéhez ér, továbbadhassuk utódainknak azt, amit amúgy is pusztán kölcsönbe kaptunk.

1.
Ki hozta létre azt a mozgalmat, amely végül a Föld napja létrehozásához vezetett?
2.
Mikor tartották az első ilyen eseményt?
3.
A földfelszín hány százalékát borítja víz?
4.
Hány kontinens található földünkön?
5.
Mikor nyilvánította az ENSZ április 22-ét a Föld napjává?
6.
Mi az Antarktisz másik neve?
7.
Mi a Föld napjának egyik jelmondata?
8.
Melyik híres költőnk írt országunk egyik nagy folyójáról a Dunáról?
9.
Hogy hívják a városunkban ingyenesen látogatható arborétumot?
10.
"Mesék a csodakertről" címmel írt könyvet a híres dunaújvárosi születésű iró. Ki volt ő?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!