Szeretnék megkedveltetni ezt a csemegét

2019.11.18. 09:00

Finom mézes kenyeret kóstolhattak az ovisok

Az idei évben november 15-én volt az európai mézes reggeli rendezvény napja, amelynek célja a méhekkel, a mézzel kapcsolatos ismeretek bővítése, a mézfogyasztás népszerűsítése az óvodás és az iskolás gyermekek körében.

DH

A program keretében Szabó Béla kisapostagi méhész őstermelő – a helyi óvodások és iskolások, továbbá szülőfaluja, az erdélyi Felsőcsernáton óvodásai mellett – a dunaújvárosi Aprók Háza tagóvoda óvodásait is meghívta egy mézes reggelire.

A dunaújvárosi gyerekek sem maradtak ki a jóból

A kezdeményezés 12 évvel ezelőtt, Szlovéniából indult, és ma már több uniós tagországban is gyakorlattá vált. Magyarországon 2014. november 21-én volt az első hasonló program az ország 19 megyéjében és Budapesten, összesen 67 iskolában, ahol a helyi méhészegyesületek, termelők és a megyei szaktanácsadók segítségével a gyerekek megismerkedhettek a leggyakoribb hazai mézfajtákkal és meg is kóstolhatták azokat. Tavaly már 1011 hazai óvodában és iskolában voltak jelen az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és az Agrárminisztérium felhívásához csatlakozott méhészek, így közel 166 ezer gyermek kaphatott mézes reggelit, köztük a kisapostagi iskolások és óvodások, valamint a dunaújvárosi Aprók Háza tagóvoda gyermekei is, akik Szabó Béla kisapostagi méhész önkéntes felajánlása révén sem tavaly, sem idén nem maradtak ki a jóból. Az ő méhei a környéken gyűjtötték a virágokról a nektárt, amiből a hamisítatlan termelői akácméz, a vegyes virágméz, valamint a gyerekek kedvence, a jól kenhető, nem elcsöppenős repce krémméz készült.

A gyerekek mézes-vajas kenyeret reggelizhettek Fotó: óvoda

Gyenes Éva, a Dunaújvárosi Óvoda igazgatója és Brodmann-né Csiky Edit, az Aprók Háza tagóvoda vezetője is örömmel fogadta a kezdeményezést, amelynek célja, hogy a gyerekek ezen a napon – és a méhész által adományozott nagyobb mennyiségnek köszönhetően további őszi és téli napokon is – mézes-vajas kenyeret reggelizve megkóstolják, megismerjék és megkedveljék a mézet, ami nagyon egészséges táplálék. A helyben elfogyasztott méz mellett a gyerekek kis tasakos kiszerelésű mézet is kaptak az ­OMME felajánlásából ajándékba, amit haza is vihettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában