Látványos védelem

2017.09.26. 12:09

Filmekkel harcolnak a ragadozókért

Jövőre nemzetközi filmfesztivállal szeretnék felhívni a világ figyelmét a nagymacskák védelmére – jelentette be a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó ENSZ-egyezmény (CITES) titkársága.

Forrás: pixabay.com

A filmfesztivál, amelynek a Jackson Hole Vadvilág Filmfesztivál a társszponzora, a vadvilág világnapjával kapcsolatban megrendezett eseménysorozatba illeszkedik. A világnapot az ENSZ jövő március 3-ára hirdette meg.

„A CITES minden nagymacskát védelmébe vett, mivel túlélésüket veszélybe sodorja a szabályozatlan és illegális kereskedelem. A vadvilág világnapja és a filmfesztivál kivételes lehetőséget nyújt a figyelem felkeltésére és annak bemutatására, hogy milyen erőfeszítéseket tesznek az egyes országok és nemzetközi szervezetek a védelmükben” – fogalmazott John E. Scanlon, a CITES főtitkára.

A CITES szerint a nagymacskák világszerte a legismertebb, legnépszerűbb vadállatok közé tartoznak. Populációik azonban – elsősorban az emberi tevékenység miatt – nagy veszélynek vannak kitéve.

Az ENSZ-szervezet szerint az elmúlt évszázadban számuk riasztóan visszaesett az élőhelyeik és élelmük mennyiségének csökkenése, az orvvadászat és az illegális vadkereskedelem miatt.

A CITES adatai alapján az utóbbi évszázadban 95 százalékkal csökkent a tigrisek száma, az afrikai oroszlánoké pedig mindössze 20 év alatt 40 százalékkal lett kevesebb.

Borítókép: Pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!