rosszabb későn, mint soha

2018.09.19. 12:12

Felnőttként is elkaphatunk gyerekbetegségeket

Minél később esünk át rajtuk, annál veszélyesebbek.

A legtöbb csemete kiskorában átesik e nyavalyákon – írja a Vasárnap Reggel. De mi a helyzet akkor, ha 20 éves korunk után fertőződünk meg?

Bárányhimlő

Ragályos betegség, cseppfertőzéssel, sőt, akár a használati tárgyak révén is terjed. Jellegzetes, viszkető, kiemelkedő, hólyagos vagy varral fedett foltokat okozó kiütéssel jár. A beteg a tünetek megjelenése után a legfertőzőbb, és a teljes gyógyulásig fertőz. A legtöbb páciensnek csak a bőrén és a szájában jelentkeznek a sebek, a vírus azonban olykor a tüdőt, az agyat, a szívet vagy az ízületeket is megfertőzi. A felnőtteknél ez a súlyosabb változat a gyakoribb. Aki egyszer átesik rajta, védettséget szerez. A vírus még hosszú évekig lappang a gerincoszlop melletti idegdúcokban, és az immunitás gyengülésével övsömört okozhat.

Mumpsz

A magas lázzal járó betegség a nyálmirigyek fájdalmas megnagyobbodását és fültőmirigy-gyulladást okoz. A gyermekek általában gond nélkül felépülnek belőle, a felnőtteknél azonban megtámadhatja a heréket, az agyat és a hasnyálmirigyet is.

Kanyaró

A ragályos vírusfertőzés a kiütések megjelenése előtti három-öt napban náthaszerű tüneteket okoz. A kiütések először az arcon, majd a törzsön válnak láthatókká, innen terjednek át az egész testre. Gyakran kíséri láz, amely 39 fok fölé is mehet, valamint fokozott gyengeségérzet. A páciensnek ágynyugalomra van szüksége, és kerülnie kell az erős fényt is.

Rubeóla

A rózsahimlőnek is nevezett megbetegedés egy enyhe tünetekkel, ízületi fájdalommal és kiütéssel járó vírusfertőzés. Az esetek 90%-ában 15 éves kor alatt jelentkezik, a fertőzések 60%-át az óvodás és kisiskolás korú gyermekeknél diagnosztizálják. Súlyos következményei lehetnek, ha terhes nő kapja el: magzati vetéléshez, halva születéshez vagy súlyos károsodásokhoz vezet. A betegségen átesett személy védettséget szerez.

Borítókép: Shutterstock / ViChizh

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!