érdemes figyelni

2021.06.14. 13:35

Ezért tilos műanyag edényben mikrózni

Kutatások szerint tízből hét műanyag doboz hormonális zavarokat okozó vegyi anyagokat juttat a benne lévő élelembe.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Gyakran olvasható az élelmiszerek tárolására gyártott, műanyag dobozok tetején a „Microwave-safe”, vagyis mikrohullámú sütőbe tehető felirat. Ez alapján arra következtethetnénk, hogy biztonsággal melegíthetjük a dobozban is az ebédünket anélkül, hogy minőségében kárt szenvedne. Ez azonban nem igaz, a kiírás csupán azt jelenti, hogy a doboz hő hatására sem olvad el és megtartja formáját. A mikrohullámú sütőmelegítéskor több anyagot kiold a műanyagból, melyek a szervezetben lerakódva komoly egészségkárosító hatással bírnak – írja a hazipatika.com

Két vegyület is található a műanyagban, amely okot ad az aggodalomra: a ftalátok, illetve a biszfenol A, BpA.

Az előbbi vegyületcsoport a műanyagok rugalmasságát adják, a szervezetbe jutva azonban hormonális zavarokat okozhatnak, károsítják a férfiak spermáját és csökkentik a tesztoszteronszintet. A BpA-t pedig számos kutatás tette felelőssé rákos megbetegedésekért, de szerepet játszhat többek között cukorbetegség, asztmaés szívbetegség kialakulásában, meddőségben és pajzsmirigy-zavarokban.

Fotó: Shutterstock / illusztráció

Ezen aggodalmak miatt a babák cumisüvege és ivópohara 2012 óta BpA-mentes, az ételek tárolására használt dobozok azonban még tartalmazzák.

Figyeljük a doboz alján a kódot!

Minél kevesebb jut ezekből az anyagokból a szervezetünkbe, annál jobb.

A szakértők azt javasolják, hogy üveg-, vagy kerámiaedényben melegítsük az ételünket, a műanyag dobozokban pedig még csak ne is tároljunk élelmiszert, ha karcosnak, kopottnak látjuk, illetve ha az eredeti színe megváltozott.

Hogyha mégis műanyagban szeretnénk betenni az ebédet a mikróba, tanácsos előtte megvizsgálni a doboz alján lévő újrahasznosítási kódot (angolul recycling code-ként olvasható, három nyíl formáz egy háromszöget, benne egy számmal). Kerüljük az olyan edényeket, melyek kódja 3-as, vagy 7-es.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!