diéta

2019.10.15. 08:01

Ezekről le kell mondania, ha lapos hasat szeretne!

Van, hogy hiába a sok felülés, futás és hasprés, az ember dereka nem akar keskenyedni. Ilyenkor nem árt végignézni az étrendünkön: lehet, hogy nem megfelelő ételeket vagy italokat fogyasztunk.

Forrás: Shutterstock

A mindmegette.hu összegyűjtötte, mitől érdemes távol tartanunk magunkat, ha fogyni szeretnénk.

Vörös húsok

Nagyon helyes, ha a diétája során csökkenti a bevitt szénhidrát mennyiségét, és a bevitt fehérjéét növeli, de nem mindegy, hogy mi a proteinforrás. Ha túl sok vörös húst eszik, azzal csak növeli a hasán lévő zsírpárna méretét, úgyhogy legjobb, ha a marha- vagy sertéshús helyett csirkehúst, halat vagy pulykát fogyaszt.

Kristálycukor

A cukornak számos negatív hatása van a testünkre, ezért nem meglepő, hogy a haskörfogat sem kifejezetten csökken tőle. A cukorról örökre és teljesen lemondani persze nem könnyű, szinte lehetetlen – de már azzal is nagyon sokat tehet hozzá a diétához, ha a rejtett cukrokra odafigyel: a gyümölcsjoghurtok, a dobozos gyümölcslevek például, bár nem gondolná, jócskán tartalmaznak ilyesmit.

Alkohol

Bár a vörösbornak számos jótékony hatása közismert, az is tény, hogy az alkoholfogyasztás deréktájon képez zsírpárnát, ha nem figyelünk oda a mennyiségre. A kulcsszó itt is a mértékletesség, és az elfogyasztott alkoholtípusok gondos megválogatása: koktél helyett száraz vörösbort, Bailey's helyett whiskeyt fogyasszunk.

Feldolgozott élelmiszerek

Azt valószínűleg mindenki tudja, hogy a félkész élelmiszerek nem túl egészségesek, és nem csak a cukor- és ízfokozótartalmuknak köszönhetően, hanem a bennük lévő transzzsírok miatt is. A zsírok, amelyektől megnő az élelmiszerek élettartama, de a humanoidoké nagy valószínűséggl csökken. Nem elég, hogy a haskörfugatunkat növeli, de gyulladásokat is okozhat a szervezetben.

Finomított szénhidrátok

Nem kell teljesen lemondania a szénhidrátokról ahhoz, hogy fogyjon, és egészséges maradjon, de válasszon jó szénhidrátokat! A finomított lisztből készült élelmiszereknek alacsony a rost- és tápanyagtartalma, viszont hízlalnak – ellentétben a teljes kiőrlésű lisztből készült társaikkal, amelyek segítik a fogyást.

Sajtok

Nincs ember, aki a sajtot ne szeretné, és mivel számos, az egészségre gyakorolt pozitív hatással bír, nem is szabad teljesen lemondani róla. Ám mivel igen nagy mennyiségben tartalmaz telített zsírokat – amelyek szintén jótékony hatásúak – a vonalainknak már kevésbé tesznek jót. Hacsak nincs valamiféle tej-intolerancia vagy allergia a háttérben, a mértékletes sajtfogyasztás még diétázóknak is javasolt.

Tej és tejtermékek

Mivel a laktózérzékenység a kor előrehaladtával szinte mindki életébe beköszönt, jobb, ha elfogadjuk: a haspuffadás elkerülésére a legjobb, ha nem fogyasztunk tejet és friss tejtermékeket. Vagy, csak mindenből a laktózmentes változatot. Aki egyelőre még nem szenved ilyesmiben, de lapos hasra vágyik, az kerülje, de legalábbis mértékkel fogyassza a magas zsírtartalmú tejet és tejtermékeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!