Edzés

2018.10.28. 11:11

Esőben futni nem is akkora bolondság

Vagy sajnáljuk, vagy őrültnek tartjuk azokat, akik a legzordabb időjárási körülmények között, így például zuhogó esőben is kocognak – márpedig vízfüggönyben futni igazán nagyszerű érzés. Persze a szabályokat érdemes betartani.

Ha az autóban ücsörögve nézzük, amint valaki elfut mellettünk az esőben, bizony megszánjuk. Pedig esőben futni nem is olyan rossz. Sőt, gyakran egészen felemelő érzés, ahogy minden mindegy alapon az ember szalad bele az esőfalba – állítja a csupasport.hu szabadidős portál cikke.

Persze vannak szabályok, amelyeket érdemes betartani. Nyilván nem mindegy, hogy nyári vagy őszi esőről beszélünk-e. Meleg vagy hideg van-e. Aztán az is szempont, hogy mennyire fúj a szél, fúj-e egyáltalán. Egy-egy esős futásnál azt is figyelembe kell venni, hogy mennyit akar futni az ember és milyen tempóban. Azt meg pláne nem szabad figyelnem kívül hagyni, hogy milyen terepen lesz az edzés, aszfalton-e vagy erdőben, a sártengerben.

Nos, ha mindezeket tisztáztuk magunkban, akkor a következőkre kell odafigyelnünk:

1. Cipő

A futásnál az egyik legfontosabb szempont, eső esetén szinte mindegy, úgyis szét fogunk ázni. Viszont, ha terepen futunk, a sár miatt érdemes olyan cipőt választani, amelyben a legkevésbé csúszkálunk. A gore texes („vízhatlan”) cipők hideg, esős időben ajánlottak, enyhébb időben a lábfejünknek melege lesz benne.

2. Zokni

Esőben a technikai futózokni a legjobb, amely nem szívja magába a vizet. A pamutzokniktól esőben óvakodjunk, megtelik vízzel és csúszkálunk benne, a lábunk pedig felhólyagosodik.

3. Fejrevaló

Baseballsapkát érdemes felhúzni, ugyanis ha fedetlen fejjel futunk esőben, végig hunyorogni fogunk, annyira verdesi majd a szemünket a víz. Az is húzzon ilyenkor sapkát, aki egyébként nem bírja, biztosan nem bánja meg.

4. Melegítés

Kesztyűre akkor van szükség, ha hideg, szeles az idő. Az eső önmagában még nem feltétlenül jelenti azt, hogy kell a kesztyű, viszont a vékony csősál vagy a kapucnis futófelső jól jöhet, ha nem akarjuk, hogy a nyakunkba essen az eső.

5. Vízvédelem

Nyári esőben nem szükséges, ugyanis enyhe szitáláskor elég a széldzseki. Masszív esőben, amikor még fúj a szél is és a hidegérzet erős, érdemes valóban vízálló esőkabátot húzni, mert agyonázunk, az erős szél pedig csak rátesz egy lapáttal.

6. Combosan

Nagyjából mindegy, milyen nadrágot húzunk az esős futáshoz, hiszen úgyis átázik. Léteznek vízálló nadrágok, de valószínűleg nem futunk olyan gyakran kellemetlen, hideg esőben, hogy megérje beruházni, plusz nem is túl kényelmes a viseletük.

7. Bőrbarátság

Ha érzékeny a bőrünk, akkor esős, nedves időben használjunk vazelint, mert ugyanúgy, mint a nyári melegben, az átázott ruházat is növeli a kidörzsölődés esélyét.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!