Eltűnő fajok

2019.04.01. 15:00

Egyre kevesebb a rovarevő madár

Az elmúlt 25 évben Európa-szerte csökkent a rovarokkal, bogarakkal, hernyókkal táplálkozó madarak száma – állapította meg egy új tanulmány.

Forrás: Shutterstock

Átlagosan 13 százalékkal csökkent a számuk 1990 és 2015 között Európában – írták a kutatók a Conservation Biology folyóirat márciusi kiadásában megjelent tanulmányukban.

A kutatásban két intézet, a frankfurti Senckenberg Biodiverzitás és Klímakutató Központ és az Integrációs Biodiverzitás-kutatás Német Központjának tudósai vettek részt.

„Feltehetően több dolog is közrejátszik: a rovarok eltűnése miatti a táplálékhiány, a sövények, ezzel a költőhelyek megszűnte és a földek megművelése” – sorolta a rovarevő madarak számának csökkenését magyarázva Katrin Böhning-Gaese, a tanulmány egyik szerzője.

Mint rámutatott,

nagyjából az Európában élő madárfajok fele táplálkozik rovarokkal, a mindenevő madárfajoknál nem tapasztaltak hasonló visszaesést.

A tanulmány azt is megállapította, hogy a rovarevő madarak száma nem egyenlő arányban csökkent Európa minden részén. Sok fajnak stabil maradt a populációja, különösen azoké, amelyek jobban tudtak alkalmazkodni a megváltozó környezethez.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!