borászat

2020.11.14. 13:23

Egy hónappal tovább tartott a szüret, jó évjárat lesz az idei

Az idén három hónapon át tartott a szüret, az időjárás és a környezeti feltételek sok szempontból kedveztek a szőlőknek, amiből 17,8 millió kilogrammot dolgozott fel a badacsonyi és az egri borvidéken feldolgozóüzemekkel rendelkező Varga Pincészet – ismertetik közleményükben.

Ordacsehi, 2020. augusztus 8. Szüretelõgép szedi a legkorábbi érésû szõlõfajtát, a Csabagyöngyét a Balaton Agrár Zrt. területén a Somogy megyei Ordacsehi határában 2020. augusztus 8-án. Ordacsehi és környéke a Csabagyöngye legnagyobb termõterülete, innen a Varga Pincészet idén mintegy 90 ezer kilogramm Csabagyöngyét vásárol, amelybõl 90 ezer palack bort készít a badacsonyörsi központjában. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Az 1993-ban alakult Varga Pincészet történetében korábban nem fordult elő, hogy a szüret három hónapon keresztül, augusztus elejétől október végéig tartson, ami lehetővé tette az optimális szőlőfeldolgozást – számolt be Varga Péter alapító tulajdonos. A szüret elhúzódásában az időjárás változásának, és néhány korai új fajta szőlőnek is szerepe van – tette hozzá.

Az országban a legtöbb, tavaly 14 millió darab palackos bort értékesítő pincészet – amelynek szőlőültetvényeiből 125 hektár található Badacsony környékén, 20 hektár Balatonaligán, és 55 hektár az Egri borvidéken – az idén 1,6 millió kilogramm saját termésű szőlőt dolgozott fel, a többit felvásárolta.

A pincészet által összesen feldolgozott 17,8 millió kilogrammnyi szőlő mennyisége 0,8 millióval marad el az előző évitől.

Ebből az évjáratból lehetőségük lesz mintegy 1,5-2 millió litert folyóborként is exportálni – tájékoztatott Varga Máté Péter ügyvezető tulajdonos. Közölte: a fehérboroknál kimagasló minőséggel számolnak mind az illatos, korai fajták, így a rozék, mind pedig a testes, késői szüretelésű fehér tételeik esetében, és lesznek emlékezetes vörösborok is a 2020-as évjáratból.

A 191 alkalmazottat foglalkoztató Varga Pincészet Kft. 2019-as árbevétele megközelítette az 5,8 milliárd forintot a cég közlése szerint.

Borítókép: szüretelőgép szedi a legkorábbi érésű szőlőfajtát, a Csabagyöngyét a Balaton Agrár Zrt. területén a Somogy megyei Ordacsehi határában 2020. augusztus 8-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!