Utazás

2019.04.09. 11:59

Eger is megér egy pár napos kiruccanást

Bor, fürdő, séta, történelem – ezekben mind része lehet, ha Heves megye szíve, Eger felé veszi az irányt egy néhány napos kiruccanás erejéig.

Forrás: Shutterstock

Kezdje a kirándulást a város főbb látnivalóinál! A várat nem csupán történelmi jelentősége miatt, hanem a csodálatos panorámáért is érdemes felkeresni. Az itt működő Dobó István Vármúzeumban többek között néprajzi, történeti, régészeti, sőt irodalomtörténeti gyűjteményt is megtekinthet, mivel nagy gondot fordítanak Gárdonyi Géza életművének ápolására. Egyébként egy rövid sétával innen gyorsan elérheti az író emlékmúzeumát is. Különösen izgalmas program még a várban a börtönkiállítás, ahol a középkori Magyarország büntetésnemeit ismerheti meg – írja a Fanny magazin nyomán közölt úti ajánlójában a Vasárnap Reggel legutóbbi száma.

Séta a múltba

A várból lesétálva nézze meg a 40 méter magasan a felhők közé nyúló minaretet, sőt, ha, elég bátor, menjen fel a 97 fokból álló csigalépcsőn az erkélyre is! Ezeket a tornyokat annak idején a mecsetekhez építették, amelyből összesen öt maradt fenn hazánkban a török hódoltság idejéből; ezek közül az egri és a pécsi az, amelyik teljes épségében megmaradt.

A város látképe a várból
Fotó: Shutterstock

A következő állomás a Dobó tér lehet, ahol a városháza és a minorita templom látható, utóbbi Európa egyik legszebb barokk vallási építménye. Innen érdemes elsétálni az Eszterházy Károly Egyetem tekintélyes épülete mellett, majd megtekinteni a klasszicista bazilikát.

Török módi

Kicsit ellazítaná a sétában megfáradt tagjait? A helyi termál- és strandfürdő tökéletes választás ehhez, a Török Fürdőről már nem is beszélve! Az Egri Termálfürdő 1932-ben nyitotta meg kapuit. Még ma is Magyarország egyik legszebb fürdőhelyeként tartják számon, amely a külföldi turisták körében is népszerű. A gyönyörű, ligetes környezetben elhelyezkedő fürdő a gyógyulni, sportolni és szórakozni vágyók paradicsoma. Az Eger belvárosától néhány percre található fedett-nyitott vízi élménysziget hét medencével, sportpályákkal és közvetlen átjárási lehetőséggel rendelkezik a Török Fürdőbe.

A Török Fürdő
Fotó: egertermal.hu

Az élményt csak fokozza, hogy az 1610 és 1617 között a törökök által emelt épület belső terei és aranykupolája elképesztő látványt nyújt majd a kellemes fürdő közben. Mindenképp próbálja ki a hagyományos hammam masszázsokat is! Ezek valójában a török fürdőkultúrát idéző megtisztulási szertartások. A hammam lényege, hogy teljesen megtisztuljon a bőr, majd török recept alapján készült illatszerekkel átdörzsölve megszépüljön a vendég.

Aki a bort szereti…

…az mindenképpen járja be Eger környékét! A Bükk-hegység déli lankáin hét különböző borutat próbálhat ki, és közben akár még a demjéni barlanglakásokat is megtekintheti. Látogasson el a Szépasszony-völgybe, ahol a helyi pincetulajdonosok örömmel beavatják a borkészítés fortélyaiba!

Szőlőültetvény Eger közelében
Fotó: Komka Péter / MTI Fotó

Érdekesség, hogy a Szépasszony-völgy területén az 1700-as évek előtt nem voltak pincék. 1774-től kezdték a völgy később híressé vált Öreg sorára a borospincék építését. A püspök földesúr pincevágásra szolgáló telekjuttatásai révén rohamosan megszaporodtak a pincék úgy, hogy néhány év után 1781-ben már 32 borospincét mutattak ki egy összeírásban.

Kirándulni jó!

Ha már a környéken jár, mindenképpen tegyen egy túrát a Szilvásváradon található Szalajka-völgybe. A patakban pisztrángokat tenyésztenek, nem meglepő tehát, hogy a helyi kuriózum a füstölt sült pisztráng, amit egyszerűen muszáj megkóstolni! A Fátyol-vízesés, az Erdei Múzeum és maga a gyönyörű környezet pedig kicsiket, nagyokat egyaránt rabul ejt majd.

Amit látni kell!

Az Egri Road Beatles Múzeum egyedülálló gyűjteménnyel büszkélkedhet. Több mint 1500 tárgyi emléket: ruhákat, posztereket, filmrészleteket, interjúkat és koncertfelvételeket tekinthet meg. Érdemes továbbá megnézni Kopcsik Lajos Oscar-díjas, olimpiai- és világbajnok mestercukrász munkáit a Kopcsik Marcipánia és Harangöntő-házban, ahol még egy harangöntőszobába is bekukkanthat. Ha pedig még van kedve nézelődni, keressen fel egy különleges kiállítást: a Telekessy István Patikamúzeum helyiségében 1713-ban a jezsuita rend alapított gyógyszertárt. A barokk-rokokó stílusú enteriőrben nézelődve úgy érezheti, hogy 300 évet visszarepült az időben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!