halogatás helyett cselekvés

2020.01.17. 15:08

David Attenborough a klímaváltozásról: ez már nem játék

„A világ a válság pillanatával szembesül a klímaváltozás miatt, és nem halogathatjuk tovább a cselekvést” – hangsúlyozta David Attenborough brit természettudós, televíziós személyiség egy csütörtökön sugárzott interjújában.

British naturalist, documentary maker, and broadcaster David Attenborough delivers a speech after receiving a Crystal Award during a ceremony ahead of the World Economic Forum (WEF) 2019 annual meeting, on January 21, 2019 in Davos, eastern Switzerland. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Fabrice Coffrini

Attenborough szerint a klímaváltozással kapcsolatos kérdéseket évről évre félresöpörtük, és azzal hitegettük magunkat, hogy a következő húsz évben majd megoldjuk azokat. „A válság pillanata eljött, és többé nem késlekedhetünk” – fűzte hozzá a BBC-nek adott interjúban.

Az ENSZ a napokban tette közzé jelentését, miszerint az elmúlt évtized volt a legmelegebb a feljegyzések szerint. A nemzetközi szervezet egyúttal figyelmeztetett rá, hogy a felmelegedés miatt várhatóan szaporodik a szélsőséges időjárási jelenségek száma.

A tudós leszögezte, hogy azonnali cselekvésre van szükség: „Nem mondogathatjuk tovább, hogy van még remény, és hagyjuk a jövő évre. Változtatnunk kell”

- mondta.

A veterán tévés emlékeztetett rá, hogy a közvéleményben hatalmasat változott a klímaváltozás megítélése, különösen a fiatalok körében, és a politikusoknak muszáj hallgatniuk erre. „Meg kell értenünk, hogy ez már nem játék, nem kis vitákról, érvekről és kompromisszumokról szól” – figyelmeztetett.

„Ez egy sürgető probléma, amit meg kell oldani. Ráadásul azt is tudjuk, hogyan csináljuk. Az a paradox helyzet állt elő, hogy tudjuk, hogy cselekednünk kell, de nem tesszük. És minden évvel, amelyben ezt elmulasztjuk, egyre nehezebb és nehezebb lesz elérni a célt”

- mondta.

Attenborough világszerte nagyon népszerű természettel kapcsolatos tévéműsorai révén. A kék bolygó II. című sorozata felhívta a figyelmet arra, hogy milyen károkat okoz a tengerekben és óceánokban úszó rengeteg műanyag szemét a vizek élővilágában.

A tudós arról is beszélt, hogy a globális felmelegedés elleni küzdelemben nagy előrelépést jelentene, ha Kína jelentősen visszafogná karbonkibocsátását. „Mindenki felsorakozna mögé. Ez lehetne a remélt nagy változás” – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!