akár hagyomány is lehet belőle

2019.06.09. 07:00

Daruszentmiklósi lovasnap

Második alkalommal is sikerrel rendezték meg Daruszentmiklóson a lovasnapot, a térség egyik páratlanul kellemes fesztiválhelyszínén, a Falu parkban. Az eseményt a helyi Magyar Hagyományőrző és Lovas Egyesület rendezte az önkormányzat segítségével.

Balogh Tamás

Fotó: Balogh Tamás

A terveknek megfelelően könnyed, mosolygós lett ez a rendezvény, ahol minden résztvevő és a látogatóként érkező is megtalálhatta a neki való időtöltést.

Minden korosztályt érdekelt

Ezen a reggelen jó volt óvatosan közlekedni a környékbeli autósoknak, mert hirtelen megnőtt a lovaskocsi-forgalom a környéken. Az, hogy Előszállásról elegánsan átkocogtak velük, szinte természetesnek tűnik a néhány kilométeres táv miatt. A lovas kocsizásban járatlanok számára azonban némi meglepetésre Dunaföldvárról, Bölcskéről, de Cecéről is vígan tették meg a távot a rendezvényre fogatokkal érkezők.

A népes mezőny tagjai felsorakoztak a verseny helyszínén Fotók: Vágó Zsolt és Balogh Tamás
A pusztaötös láttán még a lélegzetünk is elállt

A fogathajtó programban a vadászhajtás, a meglepetés hajsza, a népi fogathajtás és mellette a csikós bemutató is helyet kapott. A megnyitó is büszke perceket adott. Ennek az az oka, hogy ezt a Daruszentmiklósi Általános Iskola néptánccsoportja tette színesebbé. Olyan apróságok is színre léptek, akiknek ez volt az első alkalom egy ilyen bemutatkozásra. Mindenki, a nézők és a táncosok és büszkék voltak. A kicsik a tudományukra, a nézők pedig a saját gyermekeikre és falubéliekre.

A néptáncosok műsora lenyűgözte a résztvevőket

Hű, de sok mindenre figyeltek a futamok alatt a zsűriben ülő szigorú hölgyek!

Például, az ostorok használatára. Ugye tudják, hogy mire való ez a fa nyélből és ráerősített szíjból álló eszköz? Úgy van! A legfontosabb szerepe az állatok irányításakor jelentkezik. Elsősorban hangját használták, azzal ugyanis csak figyelmeztetni szabad és van, amikor kell is, de ütni tilos vele.

Stadler Melinda és Medve Attila

Az esemény főrendezője, Medve Attila, a helyi Magyar Hagyományőrző és Lovas Egyesület elnöke. Segítője Stadler Melinda, a szervezet tagja foglalta össze a napról szóló tapasztalatait:

– Minden részfeladatot nagyon alaposan készítettünk elő, mert igyekeztünk komolyan venni a dolgunkat. Az volt a célunk, hogy egy olyan találkozót hozzunk létre, ahol összegyűlhetnek a lovas­emberek és egy tartalmas napot tölthetnek együtt. Mellette megmutathatják a gyönyörű lovaikat és velük a tudásukat is az ideérkező közönségnek. A versenyt inkább megmérettetésnek nevezném. Nagyon fontos volt az önkormányzat hozzáállása. Számtalan módon, a szükséges eszközökkel és a fesztiválok lebonyolítására is alkalmas, infrastruktúrával ellátott helyszín átadásával is biztosította a zökkenőmentes lebonyolítást. Minden felmerülő probléma megoldásában kiváló partnerünk volt. A szakmai segítőink közül Maszlag Gábort említeném első helyen. A tudására és tapasztalatára a pályaépítésnél és a program lebonyolításánál is támaszkodhattunk. Az ő véleménye szerint lovas szempontból is ez egy jól sikerült rendezvény volt. És, ha hagyományőrzőként rendeztük meg ezt az eseményt, természetesen az íjászat sem hiányozhatott belőle. Szerencsés dolog volt, hogy a dunavecsei és a dunaföldvári egyesületből is érkeztek segítők, ezért gond nélkül sikerült annak a lebonyolítása is. Gyermekek és a felnőttek egyaránt szívesen választották ezt a szórakozási lehetőséget is. Talán furcsa dolog egy lovasnapon egy kutyás bemutatóval is találkozni, de az egyik betétszámként látható produkciót nagyon sokan örömmel követték végig. Meg vagyok elégedve a felvonulók számával és a felkészültségükkel egyaránt. Jó érzés volt, hogy a nézők is szép számban jelentek meg, és most már hozzáértő szurkolóként is követték a bemutatókat.

A Fazekas team tagjai – ifj. Fazekas István, Fazekas István, Fazekas Endre – első versenyüket teljesítették

A II. Daruszentmiklósi Lovasnap megnyitó ceremóniája és a bevezető műsorszámok előtt némi zavarban kerestem a színpadot, mire Czuppon Péter, a gyerekek mestere nevetve rám kérdezett: „Milyen színpadot keresel? Ez egy hagyományőrző nap! Szerinted ezeknek a gyerekeknek az ősei hol táncolták ezeket a táncokat?” És igaza lett. A kicsik és a nagyok is szemrebbenés nélkül, boldog mosollyal, vidám énekszóval, hibátlanul járták a füves területen úgy, mint a szépapáik, -anyáik. Öröm volt nézni!

Gyönyörű fogat – a paripákon kívül a hintó is kifogástalan minőségű, remek darab volt

Daruszentmiklóst többségében olyan emberek lakják, akiket talán már csak a romantikus irodalomban tudunk elképzelni. Pedig ott vannak ők, megállíthatatlanul, nem lankadó szorgalommal, a tökéletességre törekedve teszik az önként vállalt dolgukat. Egy ilyen kis településen jelentős szükség van a részvételükkel lebonyolított munkára. Közülük sokan vettek részt ennek az eseménynek az előkészítésében, és a nap közbeni tennivalókban is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában