rendel a doki

2018.04.10. 12:00

Csernus: Nem az anyagiak jelentik a legnagyobb gondot az életben

Dr. Csernus Imre pszichiáter az ország legismertebb pszichiátere, aki sok hírességnek segített már megszabadulni gondjaitól vagy káros szenvedélyeitől. Az ország Csernus dokijával az egyik előadása előtt beszélgettünk.

Hankusz Kálmán

A könnyebb utat választani, mindig egyszerubb, ezt hívják menekülésnek, de ezen az úton soha nem lehet olyan élményeket szerezni, amelyek önbizalmat adnak

Vajon mi a titka annak, hogy bár nem színész és nem is rock­zenész, mégis meg tud tölteni egy színháztermet egy-egy előadása alkalmával?

– Egyszerűen csak hiszek abban, amit csinálok, gyakorlatilag ugyanazt csinálom húsz éve. Sikeres szerettem volna lenni a munkámban, mert csak így van értelme. Ez lett belőle, amit nem bánok, mert így talán több embert érnek el a gondolataim, mint egy egyéni praxis keretében. Az a legfontosabb számomra, hogy amit csinálok és amit élek, abban higgyek.

Minél rövidebb ido alatt, minél nagyobb pofonokat kapunk az élettol, annál
nagyobb esélyünk lesz arra, hogy változtassuk az életünkön
Fotók: Hankusz Kálmán

 

A magyar vízilabda-válogatott pszichológusa. Hogy jött az ötlet és mit tud hozzátenni a sportolók életéhez, amivel nő a teljesítményük? Gondolom, sportolók esetében közvetlenül vagy közvetett módon, de ez a legfőbb cél.

– A szövetségi kapitány keresett meg a felkéréssel. Sok mindenben segítség tud lenni a pszichológia, például abban, hogy tudják a félelmekkel teli helyzeteket kezelni, a magán­életi feszültséget feloldani. A sportolók nagyon szeretik azt, amit csinálnak, de mint minden munkában, ebben is vannak feszültségekkel teli helyzetek és fontos, hogy minél gyorsabban és minél hatékonyabban oldják ezeket meg.

Úgy hírlik, mostanában borászkodásra adta a fejét. Tényleg igaz, hogy az ország legjobb pszichiátere egyszer csak szögre akasztja a fehér köpenyt és borász lesz?

– Volt egy magán­praxisom a fővárosban, de mostanában leginkább a csoportdinamika az, ami érdekel, és ezzel foglalkozom. Mellette előadásokat is tartok, mint amilyen ez a jelenlegi is. A hírnek az a része igaz, hogy társtulajdonos vagyok egy egri borászatban. Tehát nem vagyok borász, csak érdekel.

Nagy igazság, hogy a jó nem elég intenzív ahhoz, hogy abból tanulni lehessen

Abból mi igaz, hogy a vidéki életet választotta a főváros helyett?

– Igen, ez igaz. Eger mellett egy kis faluban élek, és mondhatom, nagyon ízlik a vidéki élet. Úgy érzem, sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb az ember a természetes közegében, márpedig a nagyváros nem természetes közege egyetlen élőlénynek sem. Meg lehet szokni, de azt a harmóniát, amit egy vidéki élet ad, sohasem fogja megadni a város.

A könnyebb utat választani, mindig egyszerubb, ezt hívják menekülésnek,
de ezen az úton soha nem lehet olyan élményeket szerezni,
amelyek önbizalmat adnak

 

Mi az, ami mostanában leginkább foglalkoztatja az embereket, mivel fordulnak önhöz a leggyakrabban?

– Leginkább az izgatja az embereket, hogy merre tartanak, hogyan érezhetnék jobban magukat a bőrükben. És hát ugye a párkapcsolati kérdések, ami nem újdonság, hanem már jó ideje tartó folyamat. Azért a legfontosabb, mert az anyagiakat, ha elég kitartóan dolgozik valaki, előbb-utóbb meg tudja teremteni, de ha nem érzi jól magát, akkor az anyagiak csupán anyagi biztonságot jelentenek, és marad egy hiány, egy űr, amit görcsösen be szeretnének tölteni. És pont ez az, amit sokkal nehezebb, mint az anyagiakat megteremteni. Én elmondom, mi az, amit mindenképpen meg kell vagy érdemes tenni, de hogy ebből mit valósítanak meg, azt már számon kérni nem tudom. Pontosabban, nem is akarom, mert az ő életük, és azzal azt tesznek, amit akarnak. Egy adott krízishelyzetben mindig két opció van: sajnáltathatja magát az ember, vagy kezébe veszi a sorsát, és változtat. Előbb-utóbb eljutnak idáig az emberek, mert az egymásra mutogatásból nem lesz fejlődés és boldogság sem. Kérdés, hogy erre ki, milyen hamar eszmél rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában