Szalki-szigeten a Scoutland

2019.08.16. 08:00

Cserkészek a szigeten

Alig egy hónapja csendesedett el a Szalki-sziget a Rockmaraton után, a hétvégére ismét rendezvénytől lesz hangos a környék.

Balla Tibor

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

A fekete rocker egyenruha helyett ezúttal a zöld lesz a módi, ugyanis másodszor is nálunk tartják a cserkészek legnagyobb kulturális eseményét, az országos cserkésztalálkozót, vagy ahogy ők ismerik, a Scoutlandet. Azon egyszerű oknál fogva, hogy tavaly nagyon megtetszett nekik ez a helyszín, nem is gondolkodtak másban.

Száler Tímea, az esemény kommunikációs vezetője lapunk megkeresésére elmondta, hogy a kezdeményezés úgy indult, hogy a cserkészek általában nyáron csapatokkal táboroznak, viszont nagyon sok cserkész barátjuk, vagy ismerősük van, akiket nem a csapatból ismernek, hanem például vezetőképzőből vagy más országos rendezvényről. Felvetődött, hogy milyen jó lenne egy olyan pont, ahol tudnának találkozni. Egy kötetlenebb alkalom, ami nem cserkésztábor, nincs az a szigorú napi beosztás, egy lazább találkozási lehetőség. Ez a vezetők számára a nyár végén egy feltöltődést kínáló program, hiszen a táborokon már túl vannak, de majd csak ősszel kezdődik a cserkészév, az őrsgyűlések, előtte tudnak egyet szusszanni. Másrészről van a 16, 18 éven felüli korosztály, amit ők „kósza”, illetve „vándor” korosztálynak neveznek, a fiatal felnőttek, nekik is igyekeznek olyan programot kínálni, ami kifejezetten hozzájuk szól, és közben nem kell a gyermekprogramokkal foglalatoskodniuk. Ezeknek a felvetéseknek a szerelemgyermeke lett a Scoutland.

Csütörtök reggeltől már zajlottak az előkészületek
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Már tavaly is azon tematika mentén szervezték, hogy napközben igyekeztek előadókat meghívni. Most is fontosnak találták, hogy ne csak az esti koncertek legyenek minőségiek, hanem nap közben is tudjanak olyan programokat nyújtani, amik a látókörük bővítését, vagy edikációt, vagy csupán a feltöltődést szolgálják. Így nemcsak a strandra tudnak menni napközben, hanem ezekre a workshopokra is. A tematikát két futó európai uniós projekt biztosítja, az egyik a hátrányos helyzetűek bevonása, a másik pedig a határon túli magyarokkal való kapcsolat megerősítése. Ez a nappali programokban is megmutatkozik. Például a roma szakkollégium, vagy hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó civil szervezetek jönnek, de a témák között szerepelnek az internet veszélyei, vagy a drogfüggőség, olyan témák, amikről úgy gondolják, hogy a megcélzott korosztály számára érdekesek lehetnek. Az évi cserkészkonferencia kiemelt témái közé tartoztak ezek.

A rendezvény nagyságrendjét jól mutatja, hogy előzetesen 1500-an regisztráltak, van, aki az USA-ból, Angliából, Felvidékeről, Erdélyből vagy épp Németországból érkezik ma a Szalki-szigetre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában