autós találkozó

2018.08.18. 08:08

Beveszik a Balatont a hosszú hétvégén a Kispolszki nagytestvérei

Aki Csopakon jár, mindent megtudhat a lengyel autógyártás egykori büszkeségeiről.

Forrás: wikimedia.org

A hosszú hétvégén, péntektől vasárnapig tartó rendezvénysorozat keretében a Balaton partján adnak találkozót egymásnak a Polski Fiat különböző modelljei a magyarországi Polski Fiat 125p Klub szervezésében.

A lengyel autóipar Magyarországon „nagypolski” néven ismertté vált modelljének kitűnő állapotban megőrzött és helyreállított példányai mellett annak ritka kombi verziója is megtekinthető lesz, csakúgy, mint a későbbi Polonez típus modelljei.

A találkozóra a magyar Polski Fiat tulajdonosok mellett lengyel rajongók is elhozzák féltve őrzött kincseiket. A találkozó célja, hogy új alapokra helyezze a magyar-lengyel barátság fenntartását a fiatalok között.

Az eseményt a Magyarország varsói Nagykövetsége támogatja a Magyar-Lengyel Nem-Kormányzati Együttműködési Program keretében.

A Polski Fiat tulajdonosok Balaton-parti találkozója nagy múltra tekint vissza. Több mint húsz éven keresztül 1970-től 1992-ig rendszeresen sor került a seregszemlére Perlaki István Jászai Mari díjas színművész vezetésével, aki 2017-ben szinkronszínészi tevékenységéért Életműdíjat is kapott.

Két évtizedes kihagyás után ismét találkozhatnak egymással és járműveikkel a lengyel autómárka kedvelői és a nagyközönség.

Nagypolszki vagy Kispolszki?

A Polski Fiat 125p – közkeletű magyar becenevén Nagypolszki vagy Nagypolák – egy, az olasz Fiat licensze alapján készült autó volt, melyet 1967 és 1991 között gyártottak Lengyelországban (1983-tól az olasz licensz lejárta miatt FSO néven). Bár összesen több mint 1,4 millió darab készült belőle, az autó népszerűsége mégsem tudta megközelíteni márkatársa, az ikonikus Polski Fiat 126p, vagyis a Kispolszki iránti rajongás mértékét, amelyből a lengyeleknél 1973 és 2000 között 3,3 milliót gyártottak.

Borítókép: Wikimedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!