Meghatározó kapcsolatok

2019.01.11. 14:15

Az egyetemi barátságok kialakulása mögött néha tudatos tervezés áll

Azt mondják, a fiatalkorban kötött barátságok a leginkább tartósak az ember életében.

Nagyon érdekes belegondolni, vajon min múlik az, hogy kivel barátkozunk össze mondjuk az egyetemen? Noha lehetnek erre olyan válaszaink, mint például hogy kivel kerülünk egy csoportba, vagy közös kollégiumi szobába, további kérdések vetődnek fel: erről pusztán a véletlen dönt, vagy más hatásoknak is szerepe van?

A csalad.hu cikke a BBC riportja nyomán a brit egyetemek kapcsán vizsgálja ezt a jelenséget. Az intézmények ugyanis meghatározott szempontok szerint döntenek arról, hogy ki milyen szobatársat kap az egyetemen.

Új iskolába kerülni jó dolog, sok különböző hátterű, új emberrel ismerkedhet meg a fiatal. Egy másik megközelítés szerint azonban ez nem csak előnyökkel jár:

az egyetem elkezdése önmagában egy stresszes élethelyzet, amit az intézmény vezetése megkönnyíthet azzal, ha olyanokkal teszi egy csoportba a gólyákat, akik hasonló társadalmi környezetből származnak

- mutat rá a cikk.

Mint írják, a Bristol University nem ezt az irányt képviseli: ez az intézmény kimondottan célul tűzte ki a társadalmi integrációt, aminek egyik eleme, hogy a hallgatókat úgy válogatják össze az egyes csoportokba, akár szobákba, hogy az a lehető legpontosabban tükrözze az egyetemen belüli megoszlást. Akad még jó pár olyan intézmény (az aberdeeni Robert Gordon University, a londoni King's College, vagy a Chichester), amely, ha nem is ilyen mértékig, de bevallottan törekszik arra, hogy minél inkább vegyítse a különböző háttérrel érkező fiatalokat.

Ennek érdekében

a leendő hallgatónak kifejezetten részletes kérdőívet kell kitöltenie, olyan kérdésekre válaszolva, hogy inkább visszahúzódónak vagy társasági embernek tartja magát, mit szeret csinálni a szabadidejében,

milyen korán kel, mennyire fontos számára a rend és a tisztaság, mik a hobbijai, stb.

Az írás példaként hozza fel, hogy a Warwick egyetem például hobbi alapján teszi egybe a hallgatókat, abból kiindulva, hogy az segíthet a kapcsolatteremtés kezdeti szakaszában.

A Strathclyde odafigyel arra, hogy a rendszeretők egy szobába kerüljenek, csakúgy, mint mondjuk a korán kelők.

A cikk szerint érdekes, hogy míg egyes intézmények (például a liverpooli Keele) lehetővé teszi, hogy a hozzájuk érkező barátok egy szobában lakjanak, addig mások (például a West of England) ellenzik ezt a módszert, abból kiindulva, hogy az ilyen elhelyezés káros hatással lenne a csoportdinamikára.

Ami a külföldi hallgatókat illeti, elég sok olyan egyetem van, amely céltudatosan keveri a brit és a más országból érkezett hallgatókat, de akadnak olyanok is (például a Glyndwr), amely az azonos országból érkező diákokat teszi egy szobába.

Borítókép: illusztráció

Fotó: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!